Zo werd deze oud-militair de directeur-grootaandeelhouder van Exsin

Zo werd deze oud-militair de directeur-grootaandeelhouder van Exsin

Groot nieuws voor Exsin. Op woensdag 20 april zette Taede Wielstra officieel zijn handtekening voor deze nieuwe rol. We zochten hem op en vroegen hoe de laatste maanden voor hem waren…

Hoe ben je directeur geworden van Exsin?

“Dat is bijna per toeval ontstaan. Bijna, want toeval bestaat natuurlijk niet.

Ik werkte als commercieel manager bij SOSV, een ander bedrijf van Klaas Lourens (de andere aandeelhouder van Exsin red.). Toen de toenmalig directeur van Exsin vertrok, heb ik tijdelijk zijn commerciële taken overgenomen. Op het moment dat ik aankondigde dat het tijd was om die taken weer los te laten, bleken medewerkers van Exsin dat jammer te vinden en ben ik gevraagd om te blijven. Zo werd ik directeur.”

Je werd gevraagd, waarom heb je niet gesolliciteerd?

“Ik was nog jong en onervaren, had ook nog niet de ambitie om directeur van een bedrijf te worden. Waar moest ik beginnen? De medewerkers van Exsin en Klaas vonden dat ik de rol al goed invulde: leiding pakken, koers wijzen en verbinding maken. Misschien was ik te bescheiden.”


Nu ben je al ruim 4 jaar directeur. Wat maakt jou geschikt?

“Exsin is op verbinding gericht. In eerste plaats met al onze medewerkers. Ik denk dat ik daar een belangrijke rol heb. Daarom ga ik ook elke dinsdag bij een medewerker langs. Vaak thuis. Persoonlijke aandacht. Of het nou goed of niet goed met iemand gaat, dan zijn we er voor diegene.

Als je om je heen kijkt is dat niet vanzelfsprekend, maar voor ons is dat het hogere doel. Niet het geld als resultaat, maar verbinding. Dat wat eruit voortkomt is geld, hebben we ook nodig, maar is niet ons doel. De persoonlijke band is belangrijk en daar ligt mijn kracht. Vertrouwen hebben in de mensen met wie ik werk.

En ik durf keuzes te maken. Een koers te varen die soms ook anticyclisch is. En, misschien wel het allerbelangrijkst, ik weet dat ik niet belangrijker ben dan mijn team.”

En toen werd je aandeelhouder, hoe vond je dat?

“Spannend. Toch wel. Klaas en ik zijn hier al maanden mee bezig. Er komen veel juridische, financiële en organisatorische vraagstukken bij kijken. Maar het belangrijkste is wat het personeel hiervan vindt. Het is mijn ambitie, onze keuze (Klaas en ik red.), maar wat vinden de mensen ervan?

Dat dat positief uitvalt, geeft een mooie kroon op die periode, want dat traject heeft veel energie gekost. Die reactie van al het personeel vervolgens, geeft zo’n mooie bevestiging, dat is een kroon op het werk.”

Valse onzekerheid weer?

“Misschien wel.”

Kun je het moment nog terughalen dat je dacht: ja, het personeel staat hierachter?

“Zeker. Het was zomaar een dinsdagochtend. Toen ik de lift uitstapte, zag ik gelijk dat het toch niet een ochtend als alle anderen was.

Het hele kantoor hing vol met slingers met mijn gezicht erop. En filmposters, waar ik vakkundig in gefotoshopt was. ‘Saving private Ryan’ werd ‘Saving Exsin’ en er hingen nog wat posters.

Dat was niet alles. Om 10.00 uur was er gebak in de kantine. Ik dacht dat een collega iets wilde vieren. Maar nee, er werd een kruk midden in de ruimte gezet en daar mocht ik plaatsnemen. En toen kwam het.

Eerst een prachtige speech van Daisy (manager HR red.). Vervolgens ontving ik een boekwerk, waarin iedere Peper mij persoonlijk had beoordeeld. Elke collega had zich afgevraagd: is Taede geschikt om de aandelen van Exsin over te nemen, of had ik nog verbeterpunten? Wat daar uit voort kwam, daar sprak zoveel vertrouwen uit. Zoveel gunning en steun. Dat was heel mooi.”

En nu, wat ga je veranderen?

“Niet veel. Ik was al de directeur en ik blijf directeur. Maar nu ben ik ook eigenaar. Ik handel al vanuit die gedachte. Als bestuurder van het bedrijf kan ik besluiten voor de continuïteit van ons bedrijf wel makkelijker zelfstandig nemen. Dat zal ons helpen om Exsin nog steviger neer te zetten.”

Is de volgende stap alleen aandeelhouder worden?

“Ja, dat is wel onze intentie. Dit was een lang traject, waarin we alle mogelijkheden van links naar rechts en onder naar boven hebben verkend. Uiteindelijk is dit het geworden. We hebben beiden 50% van de aandelen. Gelijkwaardig verdeeld. Exsin is van ons tweeën. En ik mag daar bestuurder van zijn.

Weet je, de mensen die hier werken, zij zijn het kapitaal van Exsin. En ze passen bij mij. Ze hebben de arbeidsethos die ik graag zie. De manier waarop ze met elkaar omgaan. Daar heb ik een belangrijke stem in gehad, maar uiteindelijk gaat het om hún werk. Zij zijn Exsin.

We zijn overtuigd dat we met zijn allen nu een stap vooruit zetten. Met onze medewerkers, met onze klanten, met Exsin.”

Hoe voel jij je?

“Ontzettend trots. En vol energie om Exsin naar het volgende niveau te brengen!” ????

—-

Wil jij Taede ook nog feliciteren?

Dat kan eenvoudig. Reageer even op Linkedin >

Wat vind jij belangrijk in je werk?

Iedereen is anders. Ook in wat ze belangrijk vinden in het werk. We vragen regelmatig aan collega’s waarom zij bij Exsin (blijven) werken.

Lees de verhalen van onze medewerkers

Maak kennis met je toekomstige collega’s!

Meet the team
21 september 2023

Zo krijg je pit in je medewerkers

Althans, we verklappen hoe wij onze onboarding hebben georganiseerd. Doe er je voordeel mee.
Lees meer
17 september 2023

Traineeships voor milieu én omgeving

Wij leiden starters op die willen bijdragen aan een betere leefomgeving: vergunningverleners, toezichthouders en juridisch adviseurs.
Lees meer
11 september 2023

𝐕𝐞𝐢𝐥𝐢𝐠𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐠𝐢𝐨’𝐬 – waar werk blijft liggen – opgelet:

Twee toezichthouders willen de stap maken naar een opdracht in 𝐎𝐩𝐞𝐧𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐎𝐫𝐝𝐞 𝐞𝐧 𝐕𝐞𝐢𝐥𝐢𝐠𝐡𝐞𝐢𝐝...
Lees meer