Nieuws

3 juni 2020

Een boete opleggen in het omgevingsrecht

Wanneer een overtreding wordt begaan, dan heeft het bestuursorgaan verschillende mogelijkheden om handhavend op te treden. Maar, naast bestuurlijk kan ook strafrechtelijk worden opgetreden. Hoe zit het ook alweer?
25 mei 2020

De ideale plek om je goed te ontwikkelen als omgevingsprofessional

Exsin is de ideale plek om je goed te ontwikkelen als omgevingsprofessional! Je hebt de mogelijkheid om veel ervaring op te doen bij verschillende opdrachtgevers op projectbasis en via je detachering.
13 mei 2020

Mijn ervaring na 4 jaar Exsin

In de tijd dat ik bij Exsin werk (bijna 4 jaar) is mijn werk zeer afwisselend geweest. Ik ben begonnen met milieutoezicht en in het eerste jaar zoveel mogelijk bedrijven bezocht. Veel gezien en veel (lastige) gesprekken gevoerd.
30 april 2020

Meer voorbereidingstijd voor de nieuwe Omgevingswet

Minister Stientje van Veldhoven voor Milieu en Wonen schreef op 1 april een brief aan de Eerste en Tweede Kamer. Daarin beschrijft zij dat de geplande inwerkingtreding van de nieuwe Omgevingswet niet haalbaar is voor 1 januari 2021.
23 april 2020

Milieuvraagstukken

De milieuvraagstukken waarmee ik mij bezig houd gaan over de wet en regelgeving en de toepassing daarvan. Het doel is het verbeteren van onze leefomgeving. Door het adviseren waar knelpunten of kansen ontstaan mag ik mijn steentje bijdragen. Het plegen van overleg met de aanvrager om tot een complete aanvraag te komen is daar onderdeel van. Verschillende bedrijven en verschillende mensen waar ik mee van doen krijg op dagelijkse basis zorgen voor veel afwisseling.
17 april 2020

Remco Hultink , toezichthouder milieu binnen Exsin

Mijn naam is Remco Hultink en ik ben sinds februari 2017 toezichthouder milieu binnen Exsin. In de afgelopen twee jaar heb ik ontzettend veel ervaring opgedaan binnen dit werkveld.
10 april 2020

Uitbreiding schadevergoeding AVG in het bestuursrecht

Op 1 april 2020 (geen grapje) heeft de Afdeling de deur voor burgers opengezet om een schadevergoeding te eisen in een bestuursrechtelijke procedure. Zij heeft op die dag een uitspraak gedaan in vier zaken (ECLI:NL:RVS:2020:898/899/900/901) waaruit volgt dat de bestuursrechter kan beslissen iemand een schadevergoeding toe te kennen als een bestuursorgaan zijn of haar persoonsgegevens heeft verwerkt in strijd met de AVG. Waar burgers eerder alleen bij de civiele rechter terecht konden, kunnen zij nu ook terecht bij de bestuursrechter. De bestuursrechter volgt hierbij de regels van het Burgerlijk Wetboek en de daarbij behorende jurisprudentie. Bij schadevergoedingen van meer dan € 25.000,- blijft de burgerlijke rechter enkel bevoegd. Er bestaat nu dus een keuzemogelijkheid.
12 maart 2020

Een afwisselende dag bij Omgevingsdienst Rivierenland

Voor wie denkt dat vergunningverleners de hele dag niets anders doen dan vergunningen schrijven, hierbij een beschrijving van mijn afwisselende werkdag bij de Omgevingsdienst Rivierenland.
17 december 2019

Op weg naar de Fumo in Grou

Vanmorgen vroeg in de auto gestapt op weg naar de Fumo in Grou. Hier ben ik gedetacheerd als vergunningverlener milieu met specialisatie agrarisch.
12 december 2019

Bovendien kan de adrenaline behoorlijk toeslaan

De kers op de taart, de krenten in de pap, het witte paard onder de mooie prins, oftewel die dagen buiten je normale werk, die je baan als toezichthouder onder andere leuk maakt en leuk houdt.
12 december 2019

De afwisseling maakt mijn baan zo leuk

Zo werk ik maandags op kantoor om controles voor te bereiden en uit te werken en sta ik dinsdags bij de ondernemer op de stoep voor een milieucontrole in de prachtige stad Deventer waar ik zelf ook woon. Op woensdag en donderdag doe ik weer totaal iets anders en ben ik te vinden in het centrum van Arnhem. Hier controleer ik vetafscheiders van horecagelegenheden. Deze werk ik dan de volgende dag uit. Zo zit ik dus de ene helft van de week op kantoor en de andere helft van de week ben ik buiten te vinden.
3 december 2019

Handhavingsbesluit

Bij een collegiale toets van een door mij voor een klant opgesteld handhavingsbesluit, vraagt de betreffende collega waarom ik daarin geen alinea over zakelijke werking heb opgenomen. Ben ik die misschien vergeten? Op mijn wedervraag waarom hij dat in dit geval in het handhavingsbesluit zou willen opnemen, luidt het antwoord: “Tja, omdat we dat eigenlijk altijd (zo) doen.”
4 november 2019

Sprinklerinstallatie

Tijdens de milieucontroles bij grotere bedrijven (B2, C) kun je een sprinklerinstallatie tegen komen. Deze sprinklerinstallatie kan door milieu wet- en regelgeving geëist worden, maar dat hoeft niet.
17 oktober 2019

Senior jurist aan het woord over het uitbesteden van juridisch werk

Afgelopen maand was het alweer 8 jaar geleden dat ik bij Exsin ging werken. Dat is nog steeds de beste keuze geweest die ik kon maken. […]
24 juni 2019

PAS sneuvelt bij Raad van State

Op woensdag 29 mei deed de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: Afdeling) twee lang verwachte, belangrijke en omvangrijke uitspraken over het Programma Aanpak […]
7 juni 2019

Toezegging van toezichthouder of vergunningverlener bindt!

Op 29 mei 2019 was er naast de ‘PAS-uitspraak’ nog een belangrijke uitspraak. Een met minder directe en tastbare gevolgen, maar wel een die van grote […]
8 maart 2019

Annotatie OBM-m.e.r.

In de regel bevat een Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets (OBM) geen vergunningvoorschriften. Dit is geregeld in art. 5.13a van het Besluit Omgevingsrecht (Bor). Een uitzondering op deze […]
14 november 2018

Trainer aan het woord | Hans Zomer

Hoi, ik ben Hans Zomer. Trainer en Spreker. Ik help managers en ondernemers bij het bouwen van succesvolle, klantgerichte teams en organisaties. Bij Exsin verzorg ik […]
14 november 2018

Houdbaarheid PAS staat onder grote druk

Voor insiders is het geen verrassing, maar de houdbaarheid van het Programma Aanpak Stikstof (hierna: PAS) is door het arrest van het Hof van Justitie van […]
14 november 2018

Interview Sanne

Sanne van der Stege is afgelopen zomer als vrijwilliger op project geweest met World Servants in Afrika. Via haar vader die werkzaam is bij Exsin, heeft […]