“Bij Exsin word je stap-voor-stap opgeleid tot ervaren Omgevingsprofessional”

Hij studeerde Diermanagement in Leeuwarden. Een heel ander vak. Tsja, hij was vroeger al veel in het bos, of stond met een schepnetje aan de slootrand. Hoe word je dan Toezichthouder milieu?

Bart (26) werkt bijna 2 jaar bij Exsin en looft het opleidingsprogramma van deze club.

Hoe wordt iemand die afstudeerde op Wildlife toezichthouder milieu?

“Ik leerde bij diermanagement over de relatie tussen mens en dier. De overlap met omgevingsprofessionals is de interesse in het milieu. We beschermen en beveiligen de fysieke leefomgeving, voor mens en dier. Daarnaast houd ik ervan om buiten te zijn. Dat is het voordeel als toezichthouder. Je bent op pad. Buiten. Zo was ik vorige week nog op Schiermonnikoog bij een melkveehouder. Een eiland met weinig auto’s, met veel natuur. Prachtig.

Tijdens de controles toets ik op de milieuwet- en regelgeving. Ik had niet veel met rechten, maar nu neus ik elke dag in de wetteksten. Momenteel ben ik bezig met een groothandel in zeedieren. De eigenaar verhandelt dode vissen als aas voor de visserij. Mag dat? Eigenlijk niet. Of toch wel? Voor die ondernemers vertaal ik de wetgeving naar de praktijk. Wat is praktisch uit te voeren én legaal?”

Hoe stoomde Exsin jou klaar voor deze functie?

“Ten eerste is Exsin een grote brok ervaring. Heb ik een vraag? Dan is er altijd iemand die er eerder tegenaan is gelopen. Als je hulp nodig hebt, dan zijn de drempels laag en staan de deuren open. In principe duurt mijn opleiding vier jaar. Dat bestaat uit een leertraject in de vorm van cursussen en praktijkervaring.

In de eerste drie maanden leerde ik de wetgeving kennen aan de hand van casussen. En ging ik mee met ervaren collega’s om controles uit te voeren. Zo ging ik vaak met Floris mee op controle in Noord-Holland, en met Jos mee naar de Gemeente Oldambt. Hoe toetsen zij? Hoe voer je het gesprek? Hoe ga je om met een kwade ondernemer? Hoe werk je een rapport uit? Vanaf dag één word ik begeleid, en kan ik onbezorgd vragen stellen. Het vak wordt mij stap-voor-stap aangeleerd.  Na de inwerkfase van drie maanden kon ik zelfstandig op pad om controles uit te voeren in de bosrijke omgeving van Apeldoorn, met veel verschillende industriële en agrarische bedrijven. Nu werk ik samen met Amarins om controles uit te voeren in Friesland. Ik werk dus altijd met een ervaren collega. En kom echt overal.

Oké, niet overal. Een aantal van mijn studiegenoten die ook Wildlife studeerden wonen nu in het buitenland. Ver weg; Afrika, Zuid-Amerika, Australië. En ik? Ik zit op mijn plek in het mooie Nederland. Vanuit hier draag ik bij aan de fysieke leefomgeving, voor mens en dier.”

 

Ben jij ook een omgevingsprofessional met pit?

Wij zijn altijd op zoek naar talenten die ‘peper’ hebben. Die staan te popelen om aan de slag te gaan. Die nooit zijn uitgeleerd. No nonsense, scherp en fris.

Check onze vacatures

Maak kennis met je toekomstige collega’s!

Meet the team
21 september 2023

Zo krijg je pit in je medewerkers

Althans, we verklappen hoe wij onze onboarding hebben georganiseerd. Doe er je voordeel mee.
Lees meer
17 september 2023

Traineeships voor milieu én omgeving

Wij leiden starters op die willen bijdragen aan een betere leefomgeving: vergunningverleners, toezichthouders en juridisch adviseurs.
Lees meer
11 september 2023

𝐕𝐞𝐢𝐥𝐢𝐠𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐠𝐢𝐨’𝐬 – waar werk blijft liggen – opgelet:

Twee toezichthouders willen de stap maken naar een opdracht in 𝐎𝐩𝐞𝐧𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐎𝐫𝐝𝐞 𝐞𝐧 𝐕𝐞𝐢𝐥𝐢𝐠𝐡𝐞𝐢𝐝...
Lees meer