“Wat iemand kan is belangrijk. Wie iemand is, is belangrijker.”

Exsin is niet alleen een opleidingsclub, we zijn een adviesbureau. Een stevige organisatie met veel kennis. Daarom houden we goede mensen verbonden. Daarvoor moeten we ook oog hebben voor iemands privésituatie.

Serena (31) studeerde milieukunde en werkt al vijf jaar als adviseur omgeving bij Exsin. Inmiddels is ze twee kinderen rijker, daarom heeft ze soms extra vrije tijd nodig en die krijgt ze.

Hoe belangrijk is vrije tijd voor jou?

“Wat iemand inhoudelijk kan, is belangrijk. Maar wat we bij Exsin nog belangrijker vinden, is wie iemand is. We vragen ook hoe het thuis gaat. Wat houdt medewerkers bezig? Ik heb twee kindjes, een jongetje van drie en een meisje van een. Voor hen heb ik soms extra vrije tijd nodig, als zij niet naar de opvang of oppas kunnen bijvoorbeeld. Exsin heeft behoorlijk flexibele werktijden. Ik begin vaak om 07.30 uur, terwijl sommige collega’s om 09.00 uur beginnen. Soms werk ik ‘s avonds. Dat kan. Het maakt niet zozeer uit wanneer je werkt, als je jouw werk maar afkrijgt. Lukt dat? Dan ben je vrij om jouw tijd in te delen.

Ik vind mijn werk als toezichthouder erg leuk, omdat ik veel onderweg ben. Bij bedrijven langs. Maar tijdens de lockdown lag het toezichtwerk een tijd stil. Dat vond ik lastig. Ineens zat ik thuis, met kleine kindjes om me heen. Hoe lief ze ook zelf kunnen spelen, ze vragen toch aandacht. Dat vond ik ingewikkeld. Toen ik dit besprak met mijn teamcoach reageerde hij heel begeleidend. Welke taken kan ik uitvoeren met de kindjes om me heen en welke niet? Wanneer plan ik die? Samen vonden we een weg.

Gelukkig mag toezicht weer worden uitgevoerd, maar nog altijd heb ik op donderdag de kindjes een halve dag om mij heen. Ik organiseer mijn werk zo, dat ik dan controles uit kan werken en niemand hoef te bellen of afspraken heb voor een milieucontrole. Die vrijheid vind ik prettig.”

Is die aandacht ook belangrijk tijdens het werk?

“Zeker, aandacht hebben voor de ander, verbinding maken, dat zit in het DNA van Exsin. Laatst had ik een onaangekondigde milieucontrole bij een agrarische inrichting. Dit was bij een oudere man (81 jaar) met veel gevoel voor humor. Zo’n type controle kan snel afgehandeld worden, maar het was 29 graden buiten en de ondernemer bood mij wat drinken aan. We kletsten heerlijk in de zon. De man wisselde goede verhalen af met grappige anekdotes over allerlei type mensen die bij hem op het erf kwamen. Als toezichthouder is het ook waardevol om het verhaal van de inrichtinghouder aan te horen.

Waarom doet iemand zoals hij doet? Wat houdt iemand bezig? We vinden het belangrijk om het verhaal van de ander te horen. Hoe gaat het op het werk? En privé? Betekent dit dat iemand even tijd voor zichzelf nodig heeft? Dan is daar bij Exsin aandacht voor. We hebben het niet alleen over het werk, maar ook over jou en mij. En dat straalt weer af op de werkvloer. Ook onze opdrachtgevers merken het als wij goed in ons vel zitten.”

Lees hier alle verhalen van onze medewerkers

Ook zo'n mooie baan?

Dat kunnen we ons voorstellen. Dus stel je voor! Wie weet heb jij binnenkort ook zo’n onvoorstelbaar toffe baan.

Bekijk vacatures

Maak kennis met je toekomstige collega’s!

Meet the team