De cultuur is hier: als je iets wilt, maak het bespreekbaar!

Maaike (26) studeerde intagrale veiligheidskunde. Ze startte bij Exsin fulltime als vergunningverlener. En werd binnen het jaar zwanger. Of ze minder mocht werken? Uiteraard!

Haar zoon is inmiddels een half jaar. Gefeliciteerd! Ze wilde meer tijd voor haar kindje. Exsin zegt niet alleen oog te hebben voor de werk-privé-balans, maar heeft dat ook. Mensen die enthousiast zijn thuis, stralen dat af op de werkvloer.

Aarzelde je om te vertellen dat je minder wilde werken?

“Juist niet. Ik werd zwanger toen ik net één jaar in dienst was. Ook vriendinnen vroegen mij of ik het spannend vond om dit te vertellen aan mijn werkgever. Ik was nog zo kort in dienst. Maar nee! We zijn een jong team, met veel nieuwe en aanstaande ouders. Met mijn leidinggevende besprak ik mijn wensen voor mijn zwangerschapsverlof en de tijd erna. Toen ik aangaf dat ik minder wilde gaan werken was zijn reactie: ‘Prima, welke dag heb je in gedachten?’ Het werd woensdag.

Ik zeg niet dat je vrij kan nemen wanneer je maar wilt, maar Exsin snapt dat zowel werk als tijd voor jezelf (en jouw gezin) belangrijk is! Wil je een keer spontaan een middag vrij? Een week vakantie? Dan kan dit. Mits je geen deadlines hebt natuurlijk. Zijn er privézaken die invloed kunnen hebben op je werk? Dan is er altijd ruimte om daarover te praten. Ik was bijvoorbeeld een tijd erg moe, toen ik net zwanger was. Toen kon ik meer thuis werken. Mijn uren flexibeler indelen. Als het nodig was, kon ik tijdens werktijd even liggen. Bij Exsin wordt hard gewerkt, maar je hoeft niet bang te zijn dat je op je privénummer gebeld wordt om nog iets te doen. Je zit alleen ’s avonds laat nog met je laptop op schoot, als je dat zelf wilt. Vrij tijd is vrije tijd.”

Hoe verklaar je de vrijheid die je krijgt bij Exsin?

“De cultuur hier is: als je iets wilt, maak het bespreekbaar! Dat geldt als je iets wilt leren, of carrière wilt maken, maar ook als je op persoonlijk vlak wensen hebt. Exsin weet wat er speelt in je leven. Hier wordt dan ook vaak naar gevraagd. Door mijn teamcoach en de directeur (en dat voelt niet als een gesprek met ‘de directeur’, maar gewoon met een collega). Men is hier betrokken en het contact is laagdrempelig. Hierdoor voel je je een stuk vrijer om aan te geven als je minder wilt gaan werken. Maar ook om te kunnen zeggen: ‘Ik heb vandaag even geen concentratie meer, ik neem vanmiddag vrij.’ Dit kan zonder dat je scheef wordt aangekeken.

Je hoeft geen ‘toestemming’ te vragen om vakantie in te plannen, of een dagje vrij te nemen. Dit stem je af met jouw collega’s. Laatst was mijn zoontje ziek en kon hij dus niet naar de opvang. Dan neem ik zorgverlof op, prima. Een paar dagen later werd op kantoor gevraagd hoe het met hem gaat. Door samen te werken, maar ook privé dingen te delen, creëer je een band, onderling en met de organisatie. Dat betaalt zich uit. Je loopt een stapje extra als je elkaar daarmee kunt helpen. Bij Exsin is werken belangrijk, maar thuis ook. Werk en privé gaan op prettige manier samen. Als je vrije tijd nodig hebt, dan is dat bespreekbaar. Als je hier iets bespreekbaar maakt, dan is veel mogelijk.”

Lees hier alle verhalen van onze medewerkers

Ook zo'n mooie baan?

Dat kunnen we ons voorstellen. Dus stel je voor! Wie weet heb jij binnenkort ook zo’n onvoorstelbaar toffe baan.

Bekijk vacatures

Maak kennis met je toekomstige collega’s!

Meet the team