“Vragen stel je makkelijker als je elkaar goed kent.”

Jos (33) zet grote ogen op als hij concludeert dat hij alweer drie jaar bij Exsin werkt. De tijd vliegt. Niet alleen is hij toezichthouder milieu, hij is ook preventiemedewerker én bestuurslid van de personeelsvereniging.

Aandacht voor werk én privé, aandacht voor elkaar, is diepgeworteld bij Exsin. Daar herken je een Peper aan. Als iemand muziek in een organisatie weet te brengen, is Jos het wel. Niet voor niets speelt hij in zijn vrije tijd piano, synthesizer, orgel, gitaar én trombone.

Hoe rolde jij in de rol als preventie
medewerker?

“Bij Exsin werken twee preventiemedewerkers. De een (Daisy red.) richt zich vooral op de omstandigheden op kantoor. En ik op de weg. Onze toezichthouders doen controles op gevaarlijke plekken buiten de deur. Zij moeten goed voorbereid zijn. Bij een houtzagerij is veel stof bijvoorbeeld, dan moet je wel een mondkapje op.

Bij een varkenshouderij is veel ammonia, ga je daar zomaar een ruimte binnen of laat je de ondernemer eerst? Mijn taak is dat elke toezichthouder goed voorbereid op pad gaat. Dat ze een persoonlijke beschermingskit hebben, met bril, mondkapje, puthaak etc. Daarnaast is het mijn taak om bewustzijn over veilig werken te creëren.

En als bestuurslid van de Peevee voel ik me ook verantwoordelijk voor de sfeer. Het is belangrijk om elkaar ook buiten het werk om te leren kennen.”

Hoe helpt de sfeer bij jouw werk als toezichthouder?

“Toen ik begon bij Exsin, wist ik niet veel van wetgeving. Droge stof leek mij dat, maar ik ben het gaan waarderen. Inmiddels vind ik mijn weg in al die wetten. Maar tijdens mijn inwerktraject ontplofte mijn hoofd bijna van alle informatie. Vragen mag hier gelukkig en is zelfs noodzakelijk om je werk goed te kunnen doen.

Daarom vind ik de Peevee zo belangrijk. Regelmatig doen we activiteiten, zoals skiën, karten of een hapje eten. En elke lunch wandelen we samen. Zo leer je elkaar op een andere manier kennen en knoop je andere gesprekken aan. Op persoonlijk niveau. Als je elkaar beter leert kennen, helpt dat in jouw werk, omdat je elkaar makkelijker vragen durft te stellen.

Of juist besluit vragen niet te stellen. Als je weet dat iemand het druk heeft thuis, of in een lastige situatie zit, dat kun je daar rekening mee houden. Om goed samen te werken, moet je vragen stellen. En vragen stel je makkelijker, als je elkaar goed kent. Bij Exsin is continu aandacht voor die goede balans tussen werk en privé.”

Lees hier alle verhalen van onze medewerkers

Ook zo'n mooie baan?

Dat kunnen we ons voorstellen. Dus stel je voor! Wie weet heb jij binnenkort ook zo’n onvoorstelbaar toffe baan.

Bekijk vacatures

Maak kennis met je toekomstige collega’s!

Meet the team