"Exsin was de ideale tussentap voor het carrièredoel dat ik voor ogen heb."

Jarno (29) is al 3,5 jaar juridisch adviseur bij Exsin en nu gaat hij bij ons weg. Hij heeft namelijk een duidelijk carrièredoel voor ogen. En bij ons deed hij de nodige ervaring op.

Zoek jij ook een eerste of tweede baan als juridisch adviseur? Laat het verhaal van Jarno je inspireren.

Vertel, waarom vind jij Exsin de ideale springplank voor jouw carrière?

“Hier ben ik breed opgeleid. Aan de ene kant ontwikkelde mijn kennis van meerdere rechtsgebieden, zoals het omgevingsrecht, milieurecht, natuurrecht en waterrecht.   Aan de andere kant lag hier de nadruk op ontwikkelen van diverse vaardigheden, de zogenaamde soft skills. Een mening had ik bijvoorbeeld altijd al wel, maar nu weet ik die op een betere manier op tafel te leggen. Bovendien leerde ik assertiever te worden en durf ik me meer uit te spreken.  
 
Ondertussen bleef ik verantwoordelijk voor mijn eigen loopbaan. Tuurlijk, ik kon niet alles beïnvloeden, maar er werd wel meegedacht. Zodra ik een nieuwe opdracht of opdrachtgever wilde, ging Exsin voor me op zoek. Ze denken echt mee. En meestal lukte het ook nog om een opdracht te vinden dat paste.  
 
Ten slotte is de sfeer bij Exsin gewoon fijn, dat ga ik vast missen. Je kunt hier makkelijk je vragen stellen aan andere juristen, toezichthouders en vergunningverleners.  Zij weten precies hoe de praktische toepassing van het recht is. Normale, aardige mensen, die het beste met elkaar voor hebben. En die hun werk zo goed mogelijk willen doen, omdat het werk ze echt boeit.

Je klinkt enthousiast, waarom ga je dan toch weg?

“Van jongs af aan wil ik al rechter worden bij de rechtbank. Als rechter zal ik het algemeen belang zoeken én verdedigen. Het idee dat ik niet voor één kant pleit, maar de beste oplossing moet vinden, dat spreekt me aan. Maar voor ik kon solliciteren moest ik praktijkervaring opdoen.  

Hier heb ik ontzettend veel geleerd, doordat ik bij verschillende organisaties mocht werken: van omgevingsdienst, provincie en waterschappen tot landelijke overheid. Met Krista (ervaren jurist red.) ben ik bijvoorbeeld een keer bij de Raad van State geweest.
Namens de provincie verdedigden wij een handhavingsbesluit en dat werd goedgekeurd. Die ervaring deed me wel wat. De toppers van de juridische wereld komen daar. Dat voelde ik. En daar mag ik straks werken.

Ik ben hier zeker nog niet uitgeleerd, omdat ik zoveel verschillende kanten van het recht kan bekijken, maar de kans om te werken bij de Raad van State, kan ik niet laten lopen. Een andere reden dan rechter worden is er ook niet om te vertrekken. Exsin was de ideale tussenstap, maar nu ben ik klaar voor de volgende stap.” 

Kijk hier voor onze vacatures

Heb jij (bijna) een rechtenstudie afgerond? Of heb jij al ervaring als juridisch adviseur?

Laten we kennismaken. Plan een speeddate met Krista van Beek. In 30 minuten kan zij al je vragen beantwoorden over het Omgevingsrecht en (de cultuur van) Exsin.

Neem contact op

Maak kennis met je toekomstige collega’s!

Meet the team