Deze veiligheidskundige koos voor een verrassende carrière-switch

Jan was KAM-coördinator en koos toen voor een wending van zijn carrière. Het leverde hem meer uitdaging en afwisseling op dan ooit tevoren.

Daarom is dit verhaal interessant voor iedere veiligheidskundige die vast zit in zijn werk.

Waarom koos jij voor een baan als toezichthouder industrie?

“Vroeger werkte ik als KAM-coördinator bij een logistiek bedrijf, en daar kreeg ik regelmatig toezichthouders over de vloer. Van externe audits tot arbeidsinspectie en douanecontroles, ze kwamen allemaal langs om ons bedrijf te inspecteren.

In het begin was dit werk uitdagend, want we tilden het bedrijf naar een hoger niveau en behaalden de nodige certificaten. Maar na verloop van tijd miste ik de verdieping en vernieuwing. Ik miste sparringpartners met eenzelfde achtergrond. En ik wilde me graag verder ontwikkelen.

Op een dag sprak mijn studiegenoot Jos me aan over een nieuwe baan als toezichthouder milieu en omgevingsprofessional. Ik was niet meteen enthousiast over die functietitels, want ik wist niet goed wat het inhield.

Maar Jos legde me uit dat er veel meer bij komt kijken dan ik dacht, zoals externe veiligheid, brandveiligheid en gevaarlijke stoffen. Als toezichthouder help je ondernemers om te voldoen aan de wetgeving en draag je bij aan een betere leefomgeving.”

Waarom adviseer jij deze job aan andere veiligheidskundigen?

Ik denk dat mensen die de opleiding hebben gevolgd een uitstekende basis hebben om toezichthouder te worden. Veiligheid is namelijk dagelijkse kost. We kijken bij gevaarlijke stoffen naar het blootstellingsgevaar en welke stoffen wel of niet volgens vergunning opgeslagen mogen worden. We kijken naar de opslag en het transport. We kijken of spullen bij elkaar mogen staan, wat er gebeurt als er iets lekt, wat er gebeurt als er brand uitbreekt en welke impact dit kan hebben op de omgeving.

Als KAM-coördinator had ik vaak te maken met de afweging tussen de directie en de wetgeving. Er speelden meer belangen, zoals planning, begroting en prioritering van het bedrijf. Als toezichthouder heb je meer daadkracht, want je kunt echt verandering afdwingen bij bedrijven om zich aan de wetgeving te houden.

Nog een pluspunt is dat ik zelf bepaal wanneer ik de controles uitvoer en uitwerk. Dit zorgt voor een mooie afwisseling van kantoorwerk en bedrijfsbezoeken. Ik bezoek allerlei soorten bedrijven, van productiebedrijven en autogarages tot distributiecentra en scheepswerven waar miljoenenschepen worden gebouwd. Elk bedrijf heeft zijn eigen verhaal. En ik maak daar van alles mee.”

Lees hier meer verhalen van onze medewerkers

Ook zo'n mooie baan? Dat kunnen we ons voorstellen.

Dus stel je voor! Wie weet heb jij binnenkort ook zo’n onvoorstelbaar toffe baan.

Bekijk onze vacatures

Maak kennis met je toekomstige collega’s!

Meet the team