Marije
“Vier jaar geleden begon ik als toezichthouder milieu, maar mijn passie ligt bij openbare orde en veiligheid. Nu combineer ik beide in mijn nieuwe opdracht,” vertelt Marije.
'Toezichthouder milieu' als opstap naar openbare orde en veiligheid
Criminele ondermijning groeit in onze samenleving, vooral drugscriminaliteit heeft veel impact op het milieu. De komende tijd werkt Marije aan de Drentse aanpak tegen ondermijning, samen met gemeenten, RUD Drenthe en de Waterschappen.
Marije studeerde Veiligheidskunde en werkt al vier jaar bij Exsin. Direct na haar studie wilde ze aan de slag in openbare orde en veiligheid, maar er waren weinig vacatures. “Daarom koos ik voor Exsin, zodat ik mijn carrière kon starten en nuttig werk kon doen als toezichthouder. Nu ik mag werken met zowel milieu als openbare orde en veiligheid, doe ik precies wat ik altijd wilde.”
Wat deed je als toezichthouder milieu?
“In de eerste drie jaar werkte ik in Noord-Holland. Samen met wisselende collega’s controleerden we zo’n 600 bedrijven op milieubelastende activiteiten. We bezochten autosloperijen, metaalbewerkingsbedrijven, glastuinbouw. Telkens keken we of ze zich aan de regels hielden, zoals correcte opslag van gevaarlijke stoffen en het keuren van grote installaties.
Bij Exsin stortte ik me ook op cybersecurity, omdat ik meer met veiligheid wilde doen. Er was al wat beleid, maar het kon veel beter. Ik schreef mee aan het nieuwe beleid, hielp bij de implementatie en organiseerde een phishingtest voor collega’s.”
Een phishingtest?
“We maakten twee nep-emailadressen aan, stuurden mails met nepteksten en -links. Een collega klikte toch. Dat was goed, want het maakte iedereen bewust van de gevaren. Tegelijkertijd was het confronterend; je wilt niet dat collega’s erin trappen.
Nu, vier jaar later, zijn we veel verder met bewustwording en gedrag. Een bedrijf kan zijn systemen goed beveiligen, maar digitale veiligheid hangt af van het gedrag van medewerkers. Als zij hun scherm niet vergrendelen of openbare wifi gebruiken, loopt het bedrijf risico.
Cybercriminelen proberen van alles. Daarom beginnen we een nieuwe bewustwordingscampagne.”
Maar eerst pak je ondermijning aan in Drenthe?
“Ja, bijvoorbeeld criminele ondermijning in de agrarische sector. Hoe voorkomen we dat de onderwereld én bovenwereld daar bij elkaar komen?”
Interessant, wat is jouw rol?
“Alle gemeenten, de RUD, het Waterschap en de Provincie werken samen aan de Drentse Aanpak Ondermijning (DAO). Ze willen samen één beleid maken om criminele ondermijning tegen te gaan, zoals drugscriminaliteit, zorgfraude en mensenhandel.
Ik vertegenwoordig de RUD Drenthe in het project ‘bewustwording’. We richten ons eerst op overheidspersoneel: hoe helpen we hen beter? Welke trainingen, cursussen en campagnes zijn er al om ondermijning te herkennen en tegen te gaan? Waar is behoefte aan vernieuwing?
Daarna kijken we of alle partijen hetzelfde kunnen aanbieden aan hun werknemers.”
Blij met deze opdracht?
“Zeker! Als toezichthouder was ik veel buiten, dat mis ik wel. Maar ik wilde echt een opdracht richting openbare orde en veiligheid, en dat is gelukt. Nu doe ik ervaring op en bouw een netwerk op, wat me hopelijk helpt om vaker zo’n opdracht te krijgen.”
Wat zegt dit over Exsin?
“Dat ze je echt helpen om de klussen te vinden die je wilt. Dat was voor mij lastig, omdat ik de ervaring miste. Het duurde even, maar samen met de accountmanagers en teamcoach bleven we zoeken.
Openheid en vertrouwen, dat zijn de kernwoorden. Iedereen is transparant over wat goed en minder goed gaat. We zochten steeds samen naar werk dat mij de kans gaf me te ontwikkelen in de richting die ik wilde.
Nu heb ik een opdracht die ik écht leuk vind.”