“Vragen stel je makkelijker als je elkaar goed kent.”

Jos (33) zet grote ogen op als hij concludeert dat hij alweer drie jaar bij Exsin werkt. De tijd vliegt. Niet alleen is hij toezichthouder milieu, hij is ook preventiemedewerker én bestuurslid van de personeelsvereniging.

Aandacht voor werk én privé, aandacht voor elkaar, is diepgeworteld bij Exsin. Daar herken je een Peper aan. Als iemand muziek in een organisatie weet te brengen, is Jos het wel. Niet voor niets speelt hij in zijn vrije tijd piano, synthesizer, orgel, gitaar én trombone.

Hoe rolde jij in de rol als preventie
medewerker?

“Bij Exsin werken twee preventiemedewerkers. De een (Daisy red.) richt zich vooral op de omstandigheden op kantoor. En ik op de weg. Onze toezichthouders doen controles op gevaarlijke plekken buiten de deur. Zij moeten goed voorbereid zijn. Bij een houtzagerij is veel stof bijvoorbeeld, dan moet je wel een mondkapje op. Bij een varkenshouderij is veel ammonia, ga je daar zomaar een ruimte binnen of laat je de ondernemer eerst? Mijn taak is dat elke toezichthouder goed voorbereid op pad gaat. Dat ze een persoonlijke beschermingskit hebben, met bril, mondkapje, puthaak etc. Daarnaast is het mijn taak om bewustzijn over veilig werken te creëren.

Natuurlijk moet bij Exsin geld verdiend worden, maar er is veel aandacht voor jou als persoon. Het welzijn van medewerkers wordt bewaakt. Heb je een goede werkplek? Kun je veilig werken? Zit je goed in jouw vel? Daar hebben we teamcoaches voor. Als je met een vraag zit, staat er altijd wel iemand voor je klaar. Gaat het over preventie, dan komt men bij mij. Maar als bestuurslid van de Peevee voel ik me ook verantwoordelijk voor de sfeer in het bedrijf. Het is belangrijk om elkaar ook buiten het werk om te leren kennen.”

Hoe helpt de sfeer bij jouw werk als toezichthouder?

“Toen ik begon bij Exsin, wist ik niet veel van wetgeving. Droge stof leek mij dat, maar ik ben het gaan waarderen. De laatste drie jaar heb ik elke dag wetten.overheid.nl openstaan. Ik vind mijn weg in al die wetten. Maar tijdens mijn inwerktraject ontplofte mijn hoofd bijna van alle informatie. Dan is het fijn dat collega’s helpen. Vragen mag hier en is zelfs noodzakelijk om je werk goed te kunnen doen.

Daarom ben ik in het bestuur van onze personeelsvereniging gegaan. Regelmatig doen we een activiteit met elkaar. Niet alleen de peevee organiseert dat, sommige initiatieven komen van collega’s of vanuit de directie. We zijn wezen skiën, karten, deden escaperooms, hapjes eten. Elke lunch wandelen we samen. Houden koffiemomentjes. Zo leer je elkaar op een andere manier kennen. Op persoonlijk niveau. Dan knoop je andere gesprekken aan. Als je elkaar beter leert kennen, helpt dat in jouw werk de juiste vragen aan de juiste persoon te stellen.

Of juist vragen niet te stellen. De balans tussen werk en privé is belangrijk. Als je weet dat iemand het druk heeft thuis, of in een lastige situatie zit, dat kun je daar rekening mee houden. Bij Exsin is die aandacht voor de relatie onderling. Ook privé. Door mijn rol als preventiemedewerker én bestuurslid van de peevee, draag ik mijn steentje bij aan de goede werksfeer hier, zodat we een toegankelijke organisatie blijven. Om goed samen te werken, moet je elkaar vragen stellen. En vragen stel je makkelijker, als je elkaar goed kent.”

Lees hier alle verhalen van onze medewerkers

Ook zo'n mooie baan?

Dat kunnen we ons voorstellen. Dus stel je voor! Wie weet heb jij binnenkort ook zo’n onvoorstelbaar toffe baan.

Bekijk vacatures

Maak direct kennis met je toekomstige collega’s!

Meet the team