Wat heeft de training duurzaamheid opgeleverd?

32 - 40
Zwolle
waar jij wil

Het hoogtepunt van de training? Het eerste is aan het einde van dag twee. Dan merk je dat er nieuw besef is ontstaan bij de deelnemers, ver welke invloed zelf hebben om met dit thema aan de slag te gaan, aldus Rik Harrewijn, adviseur duurzaamheid bij Exsin.

Om een blijvende duurzame verandering te creëren in de organisatie, volgde hij met 15 medewerkers van Exsin de driedaagse Training Duurzaamheid.

Wat voor gevoel geeft die training jou? 
“Een goed gevoel,” zegt hij vol overtuiging. ”De reacties zijn zo positief. Susan, bijvoorbeeld, begon de eerste dag sceptisch, maar op dag drie vertelt ze hoe enthousiast ze is om met al die concrete ideeën aan de slag te gaan. Dat geeft aan hoe krachtig de training is.

Heel veel mensen hebben de intentie om duurzamer te leven. In elke organisatie zitten ze. En iedereen heeft daar een eigen visie op en maakt eigen keuzes in. Maar welke organisatie neemt nog de tijd om al die intenties samen te brengen en te onderzoeken?”

Wat maakt deze training anders?

Het alternatief, wat bij veel organisaties gebeurt, is dat ze initiatieven van anderen kopiëren. Dat kan ook en daar maak je zeker weten ook impact mee.

Maar wat is je boodschap naar je medewerkers? Het begrip duurzaamheid is zo groot, hoe leg je dat uit in je organisatie? Je loopt het risico dat je gaat zeggen ‘dit mag niet, dat mag niet, dit gaan we anders doen’. Daar wordt het niet leuker op.

Wat deze training anders doet is dat je eerst begrip kweekt bij een groep medewerkers, die vervolgens snapt hoe keuzes tot stand komen.”

 Welke verandering zie je gebeuren dan? 
De energie verandert met de dag. Op dag één luistert iedereen vooral, zodat er eenzelfde vertrekpunt is. Op dag twee ontdekken ze door opdrachten te doen dat ze veel meer invloed hebben dan ze wisten. Op dag drie eindigt iedereen met een plan om in het eigen werk duurzamere keuzes te maken. Ze krijgen eerst inzicht én worden daarna gemotiveerd om in actie te komen.  

Deelnemers aan de slag met duurzaamheid.

 
Kun je een voorbeeld geven? 
“Er waren twee toezichthouders in de groep: één voor milieu en één voor energie. De milieutoezichthouder controleert bij bedrijven op gevaarlijke stoffen en keuringen van installaties, bijvoorbeeld. Zijn collega controleert of soortgelijke bedrijven voldoen aan energiebesparende maatregelen die door de overheid zijn opgelegd. Ze voelen allebei dat als ze hun kennis en ervaring anders inzetten, daar veel meer te winnen valt. Dat zaadje is geplant en gaan ze onderzoeken. 
 
Een heel ander voorbeeld kwam van een collega die gedetacheerd is bij een omgevingsdienst, waar ze meedoen met de ’Week zonder vlees. Hierop reageerde iemand anders door ’Warme Truiendag te noemen. Zulke initiatieven doen ze bij Exsin soms, maar in de toekomst misschien structureel.” 
 

Deelnemers met hun bewijs van deelname.

 Waarom drie dagen? 
De hele organisatie betrekken maakt het gemakkelijker om die duurzame verandering te maken. Als een organisatie echt impact wil maken, dan moet het uit de mensen zelf komen. Daarom zijn we bij Exsin bewust begonnen met een training, voordat we aan een visie werken. 
 
De deelnemers krijgen kennis en tools, zodat ze zelf bewust met het thema aan de slag kunnen. Die dagen zijn nodig om de essentie binnen te krijgen, daar over na te denken en ruimte te krijgen om met elkaar te sparren en te oefen. Het zijn drie intensieve, maar waardevolle dagen.

Deelnemers krijgen eerst begrip van ‘wat is duurzaamheid voor ons’ en leren zo dezelfde taal te spreken: waar hebben we het over? Op dag 2 worden ze bewust welke invloed ze zelf kunnen hebben en krijgen ze tools om tot een strategie te komen. Ten slotte zetten ze het geleerde om in concrete actiesDoor dit samen te doen, ontstaat een groepsgevoel, enthousiasme en start die duurzame beweging.  
 
Wat vind jij zo leuk aan die training? 
“De interactie. Het is geen training waarbij je vooral moet luisteren, maar een training waar je de mouwen opstroopt en aan de slag gaat met de andere deelnemers.” 
 
En nu? 
Een groep collega’s is geïnspireerd en gemotiveerd om met duurzaamheid aan de slag te gaan. De volgende stap is om die energie vast te houden, duurzame keuzes te blijven stimuleren en deze ideeën om te zetten in een visie voor de organisatie.

Met deze training ga je de wereldproblemen niet oplossen, maar onderzoek je met elkaar het thema duurzaamheid rondom je eigen organisatie. En daarna pakken medewerkers zelf een stukje op in plaats van dat het opgelegd wordt. Dan ga je impact maken.” 

Wil jouw team ook aan de slag met duurzaamheid?
Neem contact met ons op voor meer informatie over de Training Duurzaamheid óf nodig Rik Harrewijn uit voor een kennismaking.

Nieuws

6 januari 2025

Goede voornemens? Doen we niet aan.

Doelen stellen, dat is meer ons ding. Check onze vacatures én trainingen voor een goed begin van 2025.
Lees meer
11 november 2024

Waarom zou je met al je ervaring voor Exsin kiezen?

Dat weet jij alleen. Wij onderzoeken graag of je bij ons vindt wat je zoekt.
Lees meer
25 oktober 2024

Wat heeft de Training Effectief Leiderschap opgeleverd?

Lennert en Susan gingen twee dagen het bos in en kwamen eruit als betere leiders. Een duo-interview.
Lees meer