Social Return on Investment (SROI)

32 - 40
Zwolle
waar jij wil

Social Return on Investment (SROI)

‘Voor een betere leefomgeving’ gaat over de mensen die er leven, wonen en werken. Daarom vertellen we graag over onze inspanning voor Social Return on Investment (SROI). Dat gaat over arbeidsparticipatie, maar er zijn meer manieren.

Eerst leggen we uit wat SROI is en waarom we eraan moeten voldoen. Daarna volgen enkele initiatieven en activiteiten van Exsin die bijdragen aan werkgelegenheid voor kwetsbare groepen en zij-instromers. Mocht je vragen hebben, kun je die uiteraard stellen.

Wat is SROI, en waarom moeten we eraan voldoen?

Social Return on Investment (SROI) is een wettelijke verplichting die bedrijven en organisaties vraagt om, naast hun reguliere bedrijfsactiviteiten, kansen en werkgelegenheid te creëren voor kwetsbare groepen in de samenleving.

Bij sommige aanbestedingen waar we ons op inschrijven, zit zo’n SROI-verplichting. Dat betekent dat we een % van de omzet die we met die aanbesteding genereren, weer moeten investeren in werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Ook een morele plicht

Deze verplichting is niet alleen een wettelijke vereiste, maar het voelt ook als een morele plicht. Het weerspiegelt onze overtuiging dat iedereen kansen verdient op de arbeidsmarkt. We geloven dat we moeten omzien naar elkaar. Omzien naar de mensen die deel uitmaken van de ons bedrijf. Maar ook omzien naar de mensen in onze leefomgeving. Onze missie is niet alleen gericht op een beter milieu, maar ook op een betere plek voor mensen om in te leven.

Daarom omarmen we onze SROI-verplichting als een kans om te investeren in mensen en een positieve impact te creëren, die verder reikt dan de grenzen van ons bedrijf.

Enkele SROI-initiatieven en activiteiten:

 

1. Jobmarketing voor hoogopgeleide anderstaligen:

In samenwerking met de Gemeente Zwolle helpen we mensen met een andere moedertaal. Meestal hoogopgeleide statushouders en ex-inburgeraars. We helpen deelnemers hun kennis en vaardigheden te vergroten, waardoor ze meer kans maken op de Nederlandse arbeidsmarkt.

  • Wouter, Kirsten en Daisy hebben intakegesprekken met hoogopgeleide statushouders gevoerd om verwachtingen te bespreken en focus aan te brengen bij aanvang van het jobmarketingtraject.
  • Tibor gaf zowel een sollicitatietraining als een training over gebruik van LinkedIn.
  • Ikzelf (Daisy) was een half jaar mentor voor één kandidaat om support te bieden tijdens haar zoektocht naar een baan.
  • In 2024 zal Kirsten zorgen voor onze bijdrage aan eenzelfde soort project (Traject naar werk voor hoogopgeleide anderstaligen).

Lees meer over dit project: SROI als ingang naar talentvolle werknemers >

2. Sociaal ondernemen, is ook sociaal inkopen

Bij het zoeken van leveranciers overwegen we altijd bedrijven die een PSO30+ (prestatieladder Socialer Ondernemen) certificaat hebben. Dit zijn bedrijven waar medewerkers werkzaam zijn met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Dat betekent dus niet alleen duurzamer, maar ook socialer inkopen.

Een voorbeeld: we recyclen en vernietigen van onze oude laptops en telefoons in samenwerking met D-two. Dit mes snijdt aan twee kanten; het is niet alleen milieubewust, maar biedt ook kansen voor werk en training.


3. Opendagen, gastlessen én zij-instromers

Door deel te nemen aan evenementen op scholen, laten we studenten zien dat er meer mogelijkheden zijn op de arbeidsmarkt dan ze misschien in eerste instantie denken. Regelmatig staan we op open dagen, maar we zoeken ook actief naar mogelijkheden om gastlessen te geven. Dit kan het perspectief van studenten verbreden en hen aanmoedigen om buiten hun studiekeuze te denken.

Uiteraard zit hier ook een voordeel voor ons. Mensen met een afgeronde hbo-opleiding, die niet binnen het eigen vakgebied werk kunnen vinden, leiden wij op tot volwaardige vergunningverleners of toezichthouders. Zij-instromers dus. Hen kansen bieden, is ook social return. En daar zijn we supergoed in.

 

Het moet wel wat toevoegen

Kijk, we hebben post laten halen en bezorgen door Cycloon, en we hebben gewerkt met een schoonmaakbedrijf dat een PSO 30+-certificaat heeft. Maar het moet wel bevallen. We hebben eigenlijk te weinig post voor een vaste partner, en het schoonmaakbedrijf kwam afspraken te vaak niet na. Dan stopt het. Zo kunnen we ondanks onze duurzaamheidsambities ook nog niet iedereen elektrisch laten rijden, omdat dit simpelweg nog niet past binnen onze bedrijfsvoering. Maar we overwegen wel sociale en duurzame alternatieven. Omdat het bij ons past.

Ten slotte

We delen onze SROI-initiatieven, omdat wat aandacht krijgt, groeit. Het een manier is hoe we samen werken aan een betere leefomgeving. We zullen doorgaan met deze positieve initiatieven en blijven nadenken over nieuwe mogelijkheden. Zo werken we niet alleen aan een betere leefomgeving, maar ook een socialere. En we zijn er blij mee dat we hierbij gestimuleerd worden door de SROI-verplichting die we hebben.

Aarzel niet om hieronder te reageren. We zullen vragen beantwoorden, of initiatieven in overweging nemen. Voor een betere leefomgeving.

Nieuws

14 oktober 2024

Ben je toe aan een nieuwe prikkel?

... met nieuwe collega's, die vanuit verschillende disciplines integraal samenwerken? Kiek, dat klinkt als Exsin.
Lees meer
3 oktober 2024

Wil je leren hoe je jouw ervaring overbengt op een groep?

Hoe zorg je dat je lekker en zelfverzekerd voor de groep staat? Hoe breng je jouw verhaal op een leuke manier? Dat kun je leren.
Lees meer
5 september 2024

Aan de slag met duurzaamheid

Gisteren begon voor 15 collega's de driedaagse Training Duurzaamheid.
Lees meer