Een avondklok: hoe zit dat juridisch?

32 - 40
Zwolle
waar jij wil

Sinds de verlenging van de lockdown horen we er weer meer over: de avondklok. Een avondklok zal betekenen dat je ’s avonds en ’s nachts niet meer over straat mag zonder goede reden. Onder meer Spanje, Duitsland en België gingen ons voor. Een avondklok betekent ook een ernstige inperking van de vrijheid van burgers. Op grond waarvan kan dat eigenlijk?

In artikel 8 van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (hierna: Wbbbg) is geregeld dat bij koninklijk besluit op voordracht van Onze Minister-President het “vertoeven in de open lucht” kan worden beperkt. De bevoegdheid hiertoe wordt neergelegd bij Onze Minister van Veiligheid en Justitie en de commissaris van de Koning. Hiervoor is het overigens niet noodzakelijk de noodtoestand uit te roepen. Volgens artikel 1 van de Wbbbg kan artikel 8 in werking worden gesteld ingeval buitengewone omstandigheden dit noodzakelijk maken, dus buiten de Coördinatiewet uitzonderingstoestanden om.

Artikel 8 van de Wbbbg is nooit eerder van stal gehaald en wordt dan ook wel een slapende wet genoemd. De hamvraag is nu: zal de wet ontwaken of blijven slapen?

Nieuws

29 april 2024

Ontdek ons 3-stappen-plan tot strategisch duurzaam samenwerken

Volg dit 3-stappen-plan om strategisch duurzaam samen te werken. Of volg onze gratis masterclass.
Lees meer
25 april 2024

Na 2023 zijn we ook ‘Beste werkplek 2024’!

Trots: na 2023 mogen we ons ook in 2024 Beste Werkplek noemen!
Lees meer
25 april 2024

We sluiten ons aan bij MVO Nederland

We zijn officieel lid van MVO Nederland, het bedrijvennetwerk van duurzame ondernemers. Een hulpvolle stap in ons streven om nog meer onze duurzame verantwoordelijkheid te pakken.
Lees meer