Column Ties Herfst: “Are these boats for fishing?”

32 - 40
Zwolle
waar jij wil

Die vraag werd mij onverwachts gesteld, door een advocaat gezondheidsrechten uit Uganda. Aan dat moment denk ik, zodra mij gevraagd word naar mijn drijfveren. Waarom vind ik het werk van een jurist milieurecht zo belangrijk?

De ontmoeting met die advocaat was jaren geleden. Het was een warme, broeierige dag. Onweer hing in de lucht. Ik zat in de trein van Amersfoort naar Groningen. Door een storing of ongeluk, de reden weet ik niet meer, moesten we in Beilen uit de intercity en per bus onze weg vervolgen. De meeste reizigers maakten zich nergens druk om, maar naast mij stond een man. Bepakt en bezakt met meerdere koffers. Hij keek vragend om zich heen.

De beste man kwam uit Uganda en is daar advocaat gezondheidsrechten. Hij was op weg naar Groningen, net als ik. Zoals eigenlijk alles in ons land was het vervangend vervoer goed geregeld: onze bus stond al klaar. We zaten naast elkaar en raakten in gesprek over de verschillen tussen Uganda en Nederland. Toen reden we langs een meer, waar een stuk of vijftig bootjes aan de kade lagen. Hij wees en vroeg geïnteresseerd: “Are these boats for fishing?”

Ik antwoordde dat de bootjes voor recreatie zijn. Hij was verbaasd hoe welvarend Nederland is. Een welvaart die pas echt concreet wordt als je denkt aan Afrikaanse landen, zoals Uganda. Een aantal van onze afgedankte recreatiebootjes zal daar misschien terechtkomen en gebruikt worden als vissersboot. Waarin een vader voor zijn broodwinning elke ochtend vroeg moet uitvaren om vis te vangen.

Ik kreeg een spiegel voorgehouden, die liet inzien hoe rijk we in Nederland zijn en waarom we dat zijn: Are these boats for fishing? Vrijwel alle economische activiteit doen wij hier op industriële schaal: voedsel, chemicaliën, elektrische apparaten en kleding. Maar ook onze dienstverlening en onze dagelijkse reizen naar het werk zijn complexe en enorme logistieke ketens. Zelfs onze recreatie! We gebruiken boten voor plezier, die een ander nodig zou hebben om te kunnen leven. Die bootjes moeten ook gebouwd, vervoerd en onderhouden worden.

Al die productie brengt ons ontzettend grote rijkdom, maar dat komt met een prijs. Met haast onzichtbare risico’s. De gevolgen van onze industrie zijn ingrijpend. Het zorgt voor ongemakken, zoals geur- en geluidsoverlast, lucht- en bodemvervuiling. Gaan we daar verstandig genoeg mee om? Beschermen we onze leefomgeving voldoende?

Waarom ik het werk van een jurist milieurecht zo belangrijk vind? Omdat we onszelf soms een spiegel moeten voorhouden. Als we zowel onze rijkdom als een prettige leefomgeving willen behouden, dan moeten we bewust zijn van de impact van de productie (en welvaart) op het milieu. Zoals die advocaat mij een spiegel voorhield in de trein naar Groningen, zo is het mijn rol als jurist om spiegels voor te houden in de industriële keten. Maken we de juiste afspraken om de impact van onze productie voor het milieu te beperken? Houden we ons daaraan? Daarom vind ik het werk van een jurist milieurecht zo belangrijk.

Wil jij ook werken als jurist?

Bekijk dan even alle openstaande vacaturen!

Check onze vacatures

Maak kennis met je toekomstige collega’s!

Meet the team

Nieuws

23 juli 2024

Kom naar de gratis Masterclass Duurzaamheid

Hoe ga je aan de slag met duurzaamheid in je organisatie? Dat hoor je tijdens deze masterclass.
Lees meer
2 juli 2024

7 redenen om met je ervaring voor Exsin te kiezen

Vol overtuiging zeggen we dat ons adviesbureau ideaal is voor ervaren professionals om hun carrière te laten passen bij hun leven.
Lees meer
17 juni 2024

Werk je als freelancer binnen het fysieke domein? 

We krijgen de mooiste opdrachten, dus misschien kunnen we jouw expertise wel inzetten.
Lees meer