7 duurzame verbeterpunten die ook jij op kantoor kan doorvoeren

Exsin is een bedrijf dat medewerkers uitdaagt om het beste uit zichzelf te halen. Om zelf doelen te stellen en deze halen. Om regie te pakken op hun eigen carrière.
Dus toen Floris vond dat verduurzaming prominenter op onze agenda hoorde, zeiden wij: oké, ga maar doen.

Een beter milieu begint bij onszelf
Begin dit jaar liep Floris een rondje door ons pand en keek wat er duurzamer kon. Een week later liep hij nog een ronde. En daarna nog eens. Elke keer maakte hij foto’s en schreef hij op wat bij beter kon: verlichting, afval, inkoop, gedrag van collega’s. Sommige punten zijn zo logisch, dat willen we gewoon met jullie delen. Het gastekort, de hogere energieprijzen, de stikstof-kwestie; de klimaatdoelstellingen zijn van ons allemaal. En alle beetjes helpen.

Deze 7 duurzame verbeterpunten kun jij zo op kantoor doorvoeren

  1. Een belangrijke stap is iemand de rol te geven om duurzaamheid bij op de agenda te houden. (Fijn dat jij ons scherp houdt Floris!)
  2. Daarnaast doet nu iedereen zijn beeldscherm uit, zodra ze hun werkplek verlaten. En de laatste die uit het pand vertrekt, doet een rondje langs alle computers.
  3. Elk werkeiland had een prullenbakje met plastic zakjes. Daarvan hebben we meer dan de helft weggedaan, dat scheelt een handvol plastic zakjes per dag.
  4. Op veel plekken hebben we licht met bewegingssensor, maar niet op alle plekken, daar brandt vaker dan nodig is. Daarom gaan we dat vervangen.
  5. We controleren de bandenspanning van auto’s vaker. Wij hebben 60 collega’ s op de weg, hoeveel brandstof scheelt dat als iedereen zijn bandenspanning op orde heeft?
  6. Elke keer dat onze vaatwasser draait kost dat water en energie, ook als we de eco-stand gebruiken. Die draaien we niet meer elke dag. 
  7. We kopen nog bewuster in: printpapier, gadgets, schrijfblokken. We stellen elke keer de vraag: is het nodig, is er een duurzamer alternatief? 

Zo had Floris nog meer tips; over afval scheiden, elektrische apparaten en inkopen doen. Maar de belangrijkste winst is bewustwording.

Bewuste duurzame afwegingen maken
Het komt er op naar dat we proberen een cultuur te creëren dat je elkaar op zaken aanspreekt: moet iets geprint worden of kan het digitaal? Waarom staat het raam open als de airco draait? Duurzamer doen zit ‘m in gedrag en communicatie.

Floris heeft bij ons de schone rol om duurzaamheid op de agenda te houden. Inmiddels weten onze collega’s: als zij iets zien dat duurzamer kan bij Exsin, dan delen ze dat in ieder geval met Floris. Zo doen wij met elkaar steeds duurzamer.

Haal het beste uit jezelf
Exsin is een bedrijf dat medewerkers uitdaagt om het beste uit zichzelf te halen. Floris persoonlijke missie is daar een voorbeeld van. Als jij hoger opgeleid bent en ook een baan zoekt waar jij grip houdt op jouw carrière, kijk dan ook eens op onze vacaturepagina, of blijf ons volgen op LinkedIn.

Naar onze vacatures >
Naar onze Linkedin-pagina >

Meer nieuws

30 mei 2023

Wat vind jij belangrijk in je werk?

Natuurlijk. Als omgevingsprofessional met pit moet er wel wat gebeuren. Daarom hebben we veel aandacht voor jou als persoon. En bieden we volop kansen om je te verdiepen, verbreden en ontwikkelen .
Lees meer
23 mei 2023

Deze 7 vaardigheden kun je trainen voor de Omgevingswet

Het is cruciaal om niet alleen je juridische kennis bij te spijkeren, maar ook je soft skills. En die kun je trainen.
Lees meer
4 januari 2023

Profiel van Floris Melis

Om je een beeld te geven wat wij bij Exsin doen, stelden we een profiel op van 4 collega's uit de 4 teams: Team Vergunningverlening, Team Toezicht, Team Juridisch en Team Management, Beleid & Advies.
Lees meer