“Bij Exsin word je stap-voor-stap opgeleid tot ervaren Omgevingsprofessional”

Hij studeerde Diermanagement in Leeuwarden. Een heel ander vak. Tsja, hij was vroeger al veel in het bos, of stond met een schepnetje aan de slootrand. Hoe word je dan Toezichthouder milieu?

Bart (26) werkt bijna 2 jaar bij Exsin en looft het opleidingsprogramma van deze club.

Hoe wordt iemand die afstudeerde op Wildlife toezichthouder milieu?

“Ik leerde bij diermanagement over de relatie tussen mens en dier. De overlap met omgevingsprofessionals is de interesse in het milieu. We beschermen en beveiligen de fysieke leefomgeving, voor mens en dier. Daarnaast houd ik ervan om buiten te zijn. Dat is het voordeel als toezichthouder. Je bent op pad. Buiten. Zo was ik vorige week nog op Schiermonnikoog bij een melkveehouder. Een eiland met weinig auto’s, met veel natuur. Prachtig.

Tijdens de controles toets ik op de milieuwet- en regelgeving. Ik had niet veel met rechten, maar nu neus ik elke dag in de wetteksten. Momenteel ben ik bezig met een groothandel in zeedieren. De eigenaar verhandelt dode vissen als aas voor de visserij. Mag dat? Eigenlijk niet. Of toch wel? Voor die ondernemers vertaal ik de wetgeving naar de praktijk. Wat is praktisch uit te voeren én legaal?”

Hoe stoomde Exsin jou klaar voor deze functie?

“Ten eerste is Exsin een grote brok ervaring. Heb ik een vraag? Dan is er altijd iemand die er eerder tegenaan is gelopen. Als je hulp nodig hebt, dan zijn de drempels laag en staan de deuren open. In principe duurt mijn opleiding vier jaar. Dat bestaat uit een leertraject in de vorm van cursussen en praktijkervaring.

In de eerste drie maanden leerde ik de wetgeving kennen aan de hand van casussen. En ging ik mee met ervaren collega’s om controles uit te voeren. Zo ging ik vaak met Floris mee op controle in Noord-Holland, en met Jos mee naar de Gemeente Oldambt. Hoe toetsen zij? Hoe voer je het gesprek? Hoe ga je om met een kwade ondernemer? Hoe werk je een rapport uit? Vanaf dag één word ik begeleid, en kan ik onbezorgd vragen stellen. Het vak wordt mij stap-voor-stap aangeleerd.  Na de inwerkfase van drie maanden kon ik zelfstandig op pad om controles uit te voeren in de bosrijke omgeving van Apeldoorn, met veel verschillende industriële en agrarische bedrijven. Nu werk ik samen met Amarins om controles uit te voeren in Friesland. Ik werk dus altijd met een ervaren collega. En kom echt overal.

Oké, niet overal. Een aantal van mijn studiegenoten die ook Wildlife studeerden wonen nu in het buitenland. Ver weg; Afrika, Zuid-Amerika, Australië. En ik? Ik zit op mijn plek in het mooie Nederland. Vanuit hier draag ik bij aan de fysieke leefomgeving, voor mens en dier.”

Ben jij ook een omgevingsprofessional met pit?

Wij zijn altijd op zoek naar talenten die ‘peper’ hebben. Die staan te popelen om aan de slag te gaan. Die nooit zijn uitgeleerd. No nonsense, scherp en fris.

Sorry, je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het nog eens.
Je hebt je succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief! We houden contact.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en leesvoer van Exsin.