Hoe ver zijn jullie met controles op de Label-C verplichting voor kantoren?
Sinds 2023 zijn gemeenten wettelijk verplicht om toezicht te houden op de energielabels van kantoorgebouwen. Toch ligt dit dossier bij veel gemeenten nog onderop de stapel.
Begrijpelijk: er is een tekort aan mensen, andere opgaven eisen de aandacht op en dit onderwerp is tijdrovend.
Maar de klok tikt door. De zomer staat al voor de deur. Voor je het weet is het jaar weer voorbij. De klimaatverandering wacht niet op ons. Elke maand zonder actie blijven gebouwen energie verspillen, in strijd met de wet én met onze landelijke doelen.
Wil jij binnen 12 weken je Label C-dossiers afronden zonder extra druk op je team?
Plan een adviesgesprek
Exsin biedt een totaaloplossing die je direct kunt inzetten. Benieuwd? Lees hieronder hoe wij dat aanpakken.
We helpen gemeenten en omgevingsdiensten met het volledige traject rondom Label C-handhaving. Onze aanpak is juridisch onderbouwd, digitaal strak ingericht, en volledig uitvoerbaar zonder extra druk op jouw team. Wij voeren het hele proces voor je uit, van inventarisatie tot handhaving. Een panklare oplossing. Volledig afgestemd op jullie projectplan en juridisch kader.
Jullie leveren één contactpersoon. Wij de projectleider. En we zorgen dat het werk gedaan wordt:
- Voorbereiding: inventarisatie van kantoren
Welke kantoorgebouwen hebben label C, D, hoger, geen label of een uitzonderingssituatie? Die gegevens worden verwerkt in een database. - Aanschrijving van eigenaren
Eigenaren van panden die (vermoedelijk) niet voldoen, ontvangen een brief met het verzoek binnen 12 weken een geldig energielabel C of een plan van aanpak met tijdslijn aan te leveren. - Hercontrole & opvolging
Na het verstrijken van de termijn wordt beoordeeld of aan de verplichting is voldaan. Bij het ontbreken van label C of onvoldoende voortgang in het plan van aanpak volgt een eventuele controle en handhaving. - Handhaving bij aanhoudende non-compliance
Als het nodig is, start het handhavingsproces, volgens het projectplan van de betreffende omgevingsdienst (inclusief begunstigingstermijnen en dwangsomprocedures).
Het resultaat: er is een actuele lijst met bedrijven die aan label C moeten voldoen, die lijst is gecheckt en er is opvolging aangegeven in de vorm van een brief, controle en handhaving. Het aantal kantoren en het aantal toezichthouders bepaalt het resultaat na drie maanden.
Hoe we de kwaliteit waarborgen?
Bij Exsin hebben we 20 jaar ervaring in (administratief) toezicht, controle en handhaving. We beschikken over een team van circa 25 toezichthouders en 12 juristen met diverse specialisaties binnen het milieudomein, waaronder energie. De inzet van ervaren en recent opgeleide professionals zorgt voor een goede balans tussen kwaliteit, capaciteit en continuïteit. Bij eventuele uitval wordt het werk overgenomen. De projecten worden geleid door ervaren toezichthouders en juristen. Geen ruis, geen vertraging, wel resultaat.
Voorbeeld uit de praktijk:
Voor een Overijsselse gemeente controleerden we 226 panden. Het hele traject werd opgepakt door ons energieteam. Voornamelijk digitaal, met vaste projectstructuur en waar nodig aangevuld met locatiebezoeken. Binnen enkele weken was er overzicht én actie. De vaste projectleider koppelt wekelijks de voortgang terug en evalueert maandelijks.
Wat levert het jou op?
- Direct extra capaciteit zonder inwerken
- Achterstanden worden binnen 12 weken weggewerkt
- Zichtbare bijdrage aan klimaatdoelen én wettelijke taken
Wanneer we kunnen starten?
Binnen een week hebben we het startgesprek gepland. Met toezichthouders en juristen die dit werk al doen. Jij houdt de regie, wij doen het werk.
Wil je dit jaar nog handhaving op de Label C-verplichting?
Dat kan, maar wacht niet te lang. Ons team staat paraat. Wie als eerste contact opneemt wordt als eerste geholpen.