Waarom

Waarom?

Het is eigenlijk een pracht woord. Als kind is het één van je meest gestelde vragen. Waarom is de lucht blauw, waarom mag hij dat wel en ik niet en recentelijk, waarom moet ik een mondkapje om? Vragen waarop een feitelijk antwoord is. Naarmate je ouder wordt verandert dit.

Terwijl ik op een zondagmorgen de hond uitlaat in een nabijgelegen bos, waar de eerste herfstbladeren de bomen al hun karakteristieke gele en bruine kleuren geven, bedenk ik mijzelf dat ik deze vraag nog steeds dagelijks gebruik. Waarom moeten wij toch zo veel wetten, besluiten en regelingen treffen en waarom draag ik daaraan bij? In eerste instantie vinden eigenaren van een bedrijf mij niet de beste vriend. Waarom doe ik het dan?

Het antwoord is heel simpel. Ik wil door dat zojuist genoemde bos, nog jaren willen wandelen. Ik niet alleen, samen met mij nog vele anderen en ook de volgende generaties die nog komen. We leven in Nederland nu eenmaal zo dicht op elkaar en we willen zo veel. De wereld is te klein voor onze ambities, maar dat betekent niet dat alles zomaar kan en mag. Als mensen in mijn functie (vergunningverlening milieu) er niet meer zijn, dan was Nederland volgebouwd, vervuild en nog belangrijker, dat bos had zijn herfstkleuren ingeruild voor grauwe rook en verzuurde grond en de bomen waren vervangen door betonnen varianten met een leuke lik verf, want dan verbergen we de realiteit een beetje.

Ik werk nu nog geen half jaar bij Exsin, maar wat ben ik blij met het werk dat ik doe. Door nauwkeurig te werk te gaan, kritisch te kijken, collegiaal te blijven en vooral vriendelijk te blijven naar de eigenaren van bedrijven, zijn ik en mijn collega’s in staat om dat stukje bos groen te houden. Niet dat wij dit direct doen, maar wij dragen ons steentje bij, elke dag. Niet door in protest te gaan, maar door op een juridische en soms zakelijke manier te werk te gaan.

Maar vergeet niet, ook ik ben een Nederlander. Ik heb ook vrienden en kennissen die ondernemers zijn. Dat is mooi en moet vooral niet gestopt worden, maar af en toe mogen we best met z’n allen letten op de schade die we aanrichting met beslissingen genomen voor eigen succes. Beslis jij om de regels te overtreden, dan zul je op de blaren moeten zitten. Ik ben er trots op dat ik die halt soms mag toeroepen, maar zou veel liever zien dat er minder vergunningverleners milieu nodig zouden zijn. Dit zou betekenen dat het initiatief weer bij de burgers ligt en ze snappen waarom we zo zuinig moeten zijn op onze leefomgeving en milieu.

Vooralsnog loop ik nog steeds door dat mooie herfstgekleurde bos, maar vraag me dus ook af, waarom zien mensen het milieu probleem nog zo slecht in?

Tim Steerneman
Vergunningverlener

Sorry, je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het nog eens.
Je hebt je succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief! We houden contact.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en leesvoer van Exsin.