“Stikstofaanpak dik onvoldoende – en dat wist kabinet-Rutte IV op voorhand.”

Welk stuk las jij onlangs, dat jou bezighield?

Die vraag stellen we regelmatig aan een collega. En deze week:

 

 

 

Kimberly van Leeuwen-Bastiaan-Net,
Vergunningverlener Wet natuurbescherming (Wnb).

Gekozen artikel:
Stikstofaanpak dik onvoldoende – en dat wist kabinet-Rutte IV op voorhand.” (NRC)

Wet Natuurbescherming (WNB)

Waarom las je dit stuk?
“Ik verleen vergunning voor de Wet natuurbescherming (Wnb). Dit doe ik voor agrarische bedrijven. Die vergunningen zijn nodig, zodat er geen toename van stikstof meer plaatsvindt op natura-2000 gebieden.”

Natura 2000 gebieden?
“Nederland kent 162 Natura 2000-gebieden. Die gebieden zijn door Europa aangewezen om de Europese biodiversiteit te beschermen.”

Wat doet dit stuk dan met je?
“Het gaat onder andere over het wel of niet uitkopen van veehouders om aan de stikstofdoelen te voldoen die zijn vastgelegd in de Stikstofwet. In het stuk in de NRC staat:

‘Alleen door ‘een maximaal kostenefficiënte uitkoopstrategie’ en extra miljarden zou het doel in 2035 haalbaar zijn. Met zo’n strategie zou het kabinet heel gericht kijken op welke plekken de meeste stikstofschade ontstaat – vaak bij melkveehouders naast kwetsbare natuurgebieden – en daar boeren uitkopen. Dan worden minder boeren geraakt, maar is dwang vaker nodig.’

Dat raakt me. Sommigen veehouders laten zich vrijwillig uitkopen, maar er zijn er ook die hun bedrijf al generaties lang van vader op zoon doorgeven. Er is een grote kans dat het moment komt dat zij bericht krijgen dat ze uitgekocht moeten worden. 

Wat gaan zij doen als hun levenswerk stopt? Moeten ze verhuizen? Ander werk? Daar komt best wel veel bij kijken, zowel praktisch als emotioneel. Als vergunningverlener snap ik dat dit voor Nederland mogelijk de manier is om onze doelen te halen. Als mens begrijp ik ook waarom de overheid die knoop nog niet heeft doorgehakt.”

Waarom is het goed als collega’s dit stuk lezen?
“Vergunningverlening voor de Wet natuurbescherming is vrij complex. Daarnaast werken we bij Exsin best veel met starters. Er komt heel veel informatie op hen af.  Een artikel zoals deze kan helpen met de context van hun werk: waarom verlenen we vergunningen voor de Wet natuurbescherming? Wat is het effect van ons werk?

Je komt als vergunningverlener eigenlijk nooit bij een bedrijf en bent alleen met de inhoud bezig. Het werk is heel zwart wit: voldoet een bedrijf aan de regels? Maar het zijn niet alleen bedrijven op papier. Het is van mensen die hart en ziel in hun bedrijf hebben gestopt.
Toen ik ‘Dier- en veehouderij’ studeerde, draaide ik tijdens een stage mee bij een veehouder. Van dichtbij ervoer ik dat hun werk niet vergelijkbaar is met een reguliere werkdag of een normale werkweek. Als je een vergunning wel of niet verleent, is het belangrijk om te beseffen wat voor impact het kan hebben op veehouders. Het bedrijf is hun leven.

Daarom is het voor vergunningverleners belangrijk om te weten wat er speelt.”

Artikel nalezen?
Stikstofaanpak dik onvoldoende – en dat wist kabinet-Rutte IV op voorhand.” (NRC)

Wat wij doen met de Wet natuurbescherming (Wnb)?

  • Wij leveren meerdere vergunningverleners aan verschillende Omgevingsdiensten.
  • Wij geven de kennistraining Training Wet natuurbescherming (zowel op inschrijving als incompany)
8 december 2022

Beste werkgever 2023!

Yes! We kunnen met trots zeggen dat wij het keurmerk “Beste werkplek 2023” hebben verdiend! Met een prachtige 8,5 hebben wij 3 sterren behaald. Dit wil zeggen dat onze medewerkers blije medewerkers zijn.
Lees meer
7 oktober 2022

Exsin en de FUMO leiden vergunningverleners samen op

Na een periode van zorgvuldig voorbereiden, begonnen deze week twee trainees met hun traineeship tot vergunningverlener milieu en vergunningverlener ontgrondingen. Deze opleiding duurt twee jaar, waarin in ze werken bij de FUMO, maar worden opgeleid, getraind.
Lees meer
14 september 2022

7 duurzame verbeterpunten die ook jij op kantoor kan doorvoeren

Exsin is een bedrijf dat medewerkers uitdaagt om het beste uit zichzelf te halen. Om zelf doelen te stellen en deze halen. Om regie te pakken op hun eigen carrière. Dus toen Floris vond dat.
Lees meer