Simon Nij Bijvank

Augustus 2018. ‘Ik ben geen persoon die 5 dagen per week op kantoor kan zitten. Ik wil graag veel contact hebben met mensen.’

Simon (26) heeft zijn studie milieukunde eind 2016 succesvol afgerond in Deventer. Deze brede studie gaf hem een algemeen beeld van de verschillende onderdelen in het milieu wereld. Van duurzaamheid tot klimaatadaptatie/-mitigatie en van flora en fauna tot bodemonderzoek, veel verschillende onderdelen werden belicht.
Zijn afstudeerstage was gericht op klimaatadaptie, een onderwerp dat gedeeltelijk nog in de kinderschoenen stond.

“Na mijn studie heb ik geprobeerd om een baan te vinden. Na enige tijd zoeken kwam ik de vacatures van Exsin tegen. Het opleidingsplan wat Exsin aanbiedt sprak Simon enorm aan: de kans om ervaring op te doen en praktijk en theorie te combineren. ‘’Aangezien ik een brede studie heb gevolgd en niet echt op één onderdeel ver de diepte in ben gegaan, leek dit mij een uitgelezen kans om snel veel ervaring op te doen en praktijk en theorie te combineren.

“Milieutoezicht kwam voor mij al direct naar voren als interessante optie. Bedrijven bezoeken en contact hebben met de ondernemers kwam hier in terug, iets wat ik in mijn afstudeerstage al zeer leuk en interessant vond” zegt Simon. Hij is geen persoon die 5 dagen per week op het kantoor kan zitten. Zodoende is hij 1 mei 2017 gestart bij Exsin als toezichthouder milieu.

Tijdens de eerste periode heeft hij met vrijwel iedere toezichthouder binnen Exsin meegelopen om verschillende milieuaspecten in de praktijk te zien en de verschillende manieren van communicatie van de toezichthouders te ervaren. ”Iedere toezichthouder doet dit op zijn of haar eigen manier, hier kan ik veel van leren“ laat Simon weten.

Na een inwerkperiode van 3 maanden mocht Simon voor het eerst zijn eerste controles alleen uitvoeren op een project in de provincie Zeeland. ‘’De vrijheid in het werk sprak mij gelijk al aan. Je plant je afspraken vrijwel altijd zelf in en bepaald zelf wanneer je controles voorbereid en uitwerkt. Na enige tijd krijg je hier handigheid in en weet je je tijd beter in te delen.’’

Een week als toezichthouder:

Niet iedere dag als toezichthouder is hetzelfde, maar grofweg is een week zo in te delen:

“Maandag begin ik de dag met een bak koffie en het doorspreken van het weekend met enkele collega’s” vertelt Simon. “Ik open het voortgangsoverzicht van het project waarvoor ik werkzaam ben. Hierin staan alle bedrijven die wij in opdracht van de omgevingsdienst moeten controleren. Ik bel de bedrijven op om een afspraak te maken voor een milieucontrole. Aangezien veel bedrijven niet bekend zijn met milieucontroles is enige uitleg vaak vereist. De afspraken plan ik in en stuur de bedrijven een email met informatie over de te controleren punten bij een milieucontrole.”

Nadat Simon genoeg controles heeft ingepland houdt hij zich bezig met het voorbereiden van deze controles. De dossiers van de bedrijven worden erbij gepakt waarin de milieuvergunning of meldingen Activiteitenbesluit en de vorige controles worden bekeken. “Hier kan ik informatie uit halen zodat ik weet welke activiteiten er worden uitgevoerd.” Door de bijbehorende regels die er aan deze activiteiten gekoppeld zijn weet Simon waar een bedrijf aan moet voldoen en waar hij op moet letten tijdens de controle.

Op de dag van de controles bezoekt hij gemiddeld 6 bedrijven per dag. “Dit kunnen agrarische bedrijven zijn, autogarages, distributiecentra, productiebedrijven, kortom, van alles wat. Geen dag of controle is hetzelfde!”

Simon begint een controle vaak met een bakje koffie aan de tafel om het één ander uit te leggen over de omgevingsdienst en de milieucontrole. “Hierna vraag ik naar de bedrijfsvoering en de activiteiten die er plaats vinden. Ik zie dan afvalbonnen in, keuringsrapporten en logboeken om te controleren of alles klopt. Dan loop ik met de ondernemer een ronde door het bedrijf om activiteiten te bekijken en mogelijk nieuwe nog niet benoemde activiteiten te constateren.” Na de ronde wordt de controle geëvalueerd met de ondernemer en worden mogelijke actiepunten doorgenomen.

Na een controledag volgt vaak een uitwerkdag waar, binnen de werkomgeving van de omgevingsdienst, de controles worden uitgewerkt. Hij stelt een controlerapport op waarin de verschillende activiteiten van het bedrijf worden genoemd met de bijbehorende controlepunten. Hierna volgt een officiële brief die verzonden wordt naar de ondernemer. In deze brief staan de mogelijke actiepunten met de bijbehorende wetsartikelen, welke regels de ondernemer overtreed, en hoe de ondernemer dit kan oplossen.

“Dezelfde opbouw van voorbereiding, en controles uitvoeren herhaalt zich daarna vaak nogmaals in dezelfde week” legt Simon uit.

Wat maakt werken bij Exsin zo leuk?

Simon vindt dat hij met zijn baan bij Exsin veel vrijheid heeft. “Je plant je afspraken vrijwel altijd zelf in en bepaalt zelf wanneer je controles voorbereid en uitwerkt.’’ Binnen Exsin heb je daarnaast de kans om je te specialiseren in een bepaald onderdeel. Binnenkort zal Simon een meerdaagse cursus volgen om zodoende specialistische kennis op te doen over het onderwerp ‘bodem’.

Het werken op verschillende locaties in Nederland zorgt ervoor dat Simon veel verschillende productieprocessen en werkwijzen te zien krijgt. Geen bedrijf en ondernemer is hetzelfde, dit zorgt voor genoeg afwisseling. En wat is er nou leuker dan achter de schermen kijken bij bedrijven waarvan je voorheen alleen de naam kende maar geen idee hoe zij producten maken of erachter te komen hoe zij binnen hun bedrijf te werk gaan.

Sorry, je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het nog eens.
Je hebt je succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief! We houden contact.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en leesvoer van Exsin.