Mijn start binnen Exsin en een mooie toekomst

Op februari 2020 ben in afgestudeerd als Integrale Veiligheidskundige aan de NHL in Leeuwarden. Het doel was om eerst een paar weken op reis te gaan, om vervolgens een baan te vinden die aansloot op mijn opleiding. Na een reis gemaakt te hebben door het Amerikaanse Florida brak de coronacrisis in Nederland uit. Wetend dat het weleens lastig zou kunnen worden om in deze tijd een nieuwe en tevens eerste baan te vinden zonder ervaring, ben ik opzoek gegaan naar passende vacatures. Al snel kwam ik de vacature “Adviseur Omgevingsdienst” tegen bij Exsin.

Enkele dagen na het versturen van de sollicitatiebrief kreeg ik reactie en werd ik uitgenodigd voor een gesprek, wat wegens de coronaomstandigheden digitaal werd gevoerd. Tijdens het gesprek kreeg ik ‘mocht ik worden aangenomen’ de keuze om te solliciteren op de functie toezichthouder milieu of vergunningverlener milieu.

Na een prettig eerste gesprek werd ik uitgenodigd voor een tweede gesprek. Hierbij maakte ik al kennis met eventueel toekomstige collega’s en werden de ervaringen gedeeld over beide functies. Al snel ging mijn voorkeur uit naar de functie toezichthouder milieu. De vrijheid die je bij deze functie krijgt, het in contact komen met mensen en het idee dat je niet vijf dagen per week op kantoor zit maar ook dagen op pad bent gaven voor mij de doorslag om op deze functie te solliciteren.

Na ook een prettig tweede gesprek te hebben gehad werd ik al snel teruggebeld en kreeg ik te horen dat ik was aangenomen. In een shot raak en dat in deze coronatijd! Op 1 september mocht ik beginnen als “Junior adviseur omgeving (specialisatie Toezicht Milieu)”.

Ik ben nu (oktober 2020) bezig met mijn tweede maand in dienst bij Exsin en mijn eerste indruk is erg positief. Een redelijk jong team met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar en een vrij platte organisatie waarin ik mij prima thuis voel. De inwerk periode bestaat uit een opleidingstraject van ongeveer 3 maanden waarbij je begeleid wordt door een ervaren collega en klaar wordt gestoomd voor het echte werk. Evenals veel collega’s hier bij Exsin ben ik begonnen zonder ervaring op het gebied van milieuwetgeving, waardoor het in het begin erg veel lijkt wat je na 3 maanden moet kunnen en weten om het werk goed te kunnen uitvoeren, maar al snel blijkt dat dit, mede dankzij de goede begeleiding, prima te doen is.

In mijn eerste weken ben ik vooral met veel verschillende collega’s op pad geweest om te kunnen zien hoe zij controles uitvoeren, ieder op zijn eigen manier. Doordat de collega’s gedetacheerd zijn in verschillende omgevingsdiensten kom je bij verschillende bedrijven door het hele land, van boer tot horeca en van bouwbedrijven tot winkels. Wanneer je van alles wat hebt mogen proeven ga je vooral met de collega mee die jou begeleid tijdens de inwerkperiode. De bedoeling is dat je in deze inwerkperiode steeds meer werkzaamheden zelf gaat overnemen.

Nu ik aan mijn tweede maand bezig ben ervaar ik dat de ontwikkeling sneller gaat dan van te voren gedacht. Voor je het weet maak en plan je zelf de afspraken in met bedrijven, bereid je zelf de controles voor, voer je zelf je eerste controle uit en werk je zelf deze controles uit. Dit laat zien dat je bij Exsin heel goed begeleid wordt en in een korte periode van iemand zonder enige ervaring in het vakgebied jezelf ontwikkelt tot een volwaardig werknemer. Daarnaast krijg je bij Exsin door de jaren heen ontzettend veel cursussen en trainingen aangeboden om jezelf nog beter te kunnen ontwikkelen.

Mijn doel voor de komende tijd is om mijn inwerkperiode goed af te ronden en mijzelf door te ontwikkelen tot een ervaren adviseur/toezichthouder milieu.

Lucas van Hees
Junior adviseur omgeving (specialisatie Toezicht Milieu)

Sorry, je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het nog eens.
Je hebt je succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief! We houden contact.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en leesvoer van Exsin.