Meer voorbereidingstijd voor de nieuwe Omgevingswet

Minister Stientje van Veldhoven voor Milieu en Wonen schreef op 1 april een brief aan de Eerste en Tweede Kamer. Daarin beschrijft zij dat de geplande inwerkingtreding van de nieuwe Omgevingswet niet haalbaar is voor 1 januari 2021.
Met de nieuwe Omgevingswet worden veel van onze bestaande wetten samengevoegd in een. Dit is de grootste wetswijziging in bijna 200 jaar, wat het aanvragen van vergunningen, het maken van beleid en het samenwerken tussen overheid en initiatiefnemers makkelijker zal moeten maken. Deze wijziging vraagt veel aan voorbereiding, wat ertoe heeft geleid dat het invoeren van de wet al een paar keer is uitgesteld.
In haar brief noemt minister Van Veldhoven meerdere redenen voor het uitstel. Het is duidelijk geworden na de eerste testfases dat nog veel stappen moeten worden genomen om het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) klaar te maken voor gebruik. Daarnaaast is het duidelijk dat het coronavirus een grote en langdurige impact heeft op de werkzaamheden van Nederlandse burgers, bedrijven en overheidsinstanties. De bevoegde gezagen in Nederland moeten omgevingsplannen en nieuwe werkprocessen opstellen die passen bij de nieuwe wetgeving.
Door de inwerkingtreding nog een keer uit te stellen, krijgt iedereen wat meer ademruimte om de benodigde voorbereidingen te treffen. Ook het werk van toezichthouders zoals ik zal veranderen door de nieuwe regelgeving. Met de Omgevingswet zal het besluit activiteiten leefomgeving (het Bal) de nieuwe leidraad zijn voor milieucontroles, en het huidige Activiteitenbesluit milieubeheer vervangen. In het Bal kunnen in de aanloop naar de invoeringsdatum nog wijzigingen worden aangebracht. Ik houdt de updates van de nieuwe wetgeving (en de bekendmaking van de nieuwe invoeringsdatum) dus goed in de gaten.
Maxime Brugman Toezichthouder milieu
Sorry, je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het nog eens.
Je hebt je succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief! We houden contact.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en leesvoer van Exsin.