Inzicht en begrip voor elkaar

“Jij weet niks van een boerderij!” Dit heeft een boer mij recent aan de telefoon verweten. Zelf ben ik opgegroeid op een boerderij. Vanaf dat ik 6 jaar oud was ging ik samen met mijn vader en broer koeien melken. De opmerking van de boer in kwestie schoot mij dan ook even in het verkeerde keelgat. Ik snap dat het boerenleven niet altijd makkelijk is, zeven dagen in de week werken en dan soms als ‘dierenbeul’ weggezet worden.

Toen ik eenmaal aangegeven had dat ik opgegroeid ben op een boerderij werd het gesprek een stuk aangenamer. Ik had met hem een gesprek over de problemen die hij de laatste jaren heeft ondervonden op het bedrijf. Hij gaf aan veel te hebben moeten investeren in zijn stallen om te kunnen voldoen aan de regels en  de resultaten zouden er niet door zijn gestegen.. Zijn grote angst? Actievoerders die zijn bedrijf binnendringen en zijn bedrijf “om zeep helpen”. Hij vindt dat deze mensen op bepaalde gebieden wel een punt hebben maar hoopt ook dat hij op een dag zijn bedrijf aan zijn kinderen kan doorgeven.

Nu ik meer dan een half uur in gesprek ben met de boer stuur ik het gesprek weer af op hetgeen waarvoor ik gebeld heb, namelijk de wasplaats. Op de tekening van het bedrijf was deze niet weergegeven. Toen dit helemaal in het begin van het gesprek aangaf kon hij dit niet waarderen, hij dacht dat hij zijn wasplaats moest aanpassen. Ik hoorde toen de volgende uitspraken voorbijkomen: “hoeveel gaat mij dit kosten?” en “jullie maken mijn bedrijf kapot”. Na het stellen van een paar vragen werd al snel duidelijk dat de wasplaats wel bestaat maar niet op de tekening staat. Ik gaf aan dat deze even ingetekend moest worden en dat daarmee de zaak afgedaan was. 

Ik snap de emotie van de boer, de boerderij is zijn levenswerk. Maar het is onze taak om ervoor te zorgen dat de voorschriften uit de wet worden nageleefd. Hierbij kan nog wel eens vergeten worden dat achter iedere melding en vergunningsaanvraag die binnenkomt een persoon zit die met passie staat voor zijn bedrijf. Moraal van het verhaal? Een beetje begrip, een luisterend oor en vriendelijkheid doet wonderen. Ik zal nooit vergeten waar ik opgegroeid ben en zal deze ervaring gebruiken om vanuit Exsin mijn steentje bij te dragen aan het beschermen van het milieu.

Mathijs Nolte
Startend Adviseur Omgeving

Sorry, je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het nog eens.
Je hebt je succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief! We houden contact.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en leesvoer van Exsin.