Interview Sanne

Sanne van der Stege is afgelopen zomer als vrijwilliger op project geweest met World Servants in Afrika. Via haar vader die werkzaam is bij Exsin, heeft ze o.a. Exsin t-shirts gedoneerd gekregen. Haar verhaal over deze bijzondere reis. 

Hoe ben je op het idee gekomen om op project te gaan met World Servants en wat was het doel van dit project?

Een aantal vrienden hadden al eens een reis gemaakt naar het buitenland om vrijwilligerswerk te doen. Na hun verhalen werd ik enthousiast en ging ik opzoek naar een organisatie waarmee ik zo’n reis kon gaan maken. World Servants was het eerste zoek resultaat en zag er leuk uit!

Mijn persoonlijke doel was vooral om kennis te maken met ontwikkelingswerk en met ontwikkelingslanden. In de toekomst wil ik graag meer reizen en iets gaan doen met ontwikkelingswerk, dit was vooral een mooie gelegenheid om ontwikkelingswerk te ontdekken.

Het doel van het project zelf is vooral om de bevolking te laten zien dat, wanneer ze samenwerken, er heel veel bereikt kan worden. Het is ook een stukje hoop geven zodat ze zien dat ze ook zonder externe steun dingen kunnen bereiken. De mensen leven in Malawi ook heel erg van dag tot dag, ze kijken niet vooruit. Er moet vandaag eten aan de kinderen worden gegeven, morgen zien we wel weer verder. Op deze manier hebben ze, met name op het platteland, bijna geen probleemoplossend vermogen. Ook dat is iets wat we met zo’n project kunnen meegeven.

Praktijk Voorbeeld

In Ndatuwa bakken ze de stenen met zand uit de grond (dit laat grote gaten achter) waardoor de stenen erg broos zijn. Zo broos, dat als ze op je stalen neuzen vallen, ze terug in stof verbrijzelen. Er vielen daardoor ook erg veel stenen kapot tijdens de bouw, waarmee vervolgens de fundering opgevuld werd. Op een gegeven moment was de fundering opgevuld en werden de kapotte stenen ergens op een hoop gegooid.

Zo ontstond er een landschap van gaten en bulten waar stenen uit waren gehaald en op waren gestapeld. Wij hadden bedacht dat we met die stenen het gat in de weg naar de kantine ook op konden vullen. Kostte maar een half middagje werk! Toen wij daarmee klaar waren kwam de Head-teacher naar ons toe en ze zei ‘dat gaan wij ook doen!’. Al jaren hebben ze daar bulten en gaten op onhandige plekken die met een simpele oplossing te verhelpen zijn. De mensen daar hebben dit nooit geleerd, en wij konden ze dit nu leren.

 

Op wat voor manier heeft Exsin jou gesponsord?

Exsin heeft mij gesponsord met t-shirts en sponsorgeld. Ik vertelde mijn vader (Lennert van der Stege) dat we kleding mee mochten nemen naar Ndatuwa om daaruit te delen en heb een heleboel Exsin shirts meegekregen.

 

Wat was het idee achter het meenemen van Exsin shirtjes?

De mensen daar hebben bijna geen inkomen, en dus ook geen geld om kleding te kopen. Met name de kinderen, die groeien, nemen vaak de kleding van de broers of zussen over. Kleding wordt daar echt kapot gedragen, gaten worden soms dichtgenaaid maar meestal hebben ze geen naald of garen. Ik kwam tijdens het project ook een jongentje tegen die een gat in zijn broek had tussen de benen, en volwassenen met afgescheurde mouwen en gaten erin.

 

Wat heeft het met de mensen uit Ndatuwa gedaan om zowel iets voor ze te bouwen als het ontvangen van de t-shirts?

Toen we daar aankwamen in Ndatuwa stond alleen de fundering er al, de mensen daar moeten zelf voorbereiden voordat het project kan beginnen, dit alleen al is een hele nieuwe ervaring voor de mensen uit Ndatuwa.

Tijdens het bouwen hadden we veel gesprekken met de Malawianen die Engels spreken. Ze vroegen heel veel naar de gang van zaken in Nederland, en wij legden ze uit hoe dingen gaan in de westerse wereld (en dat de wereld rond is). Ik denk dat ze vooral van ons hebben geleerd dat je een heleboel kan bereiken als je samenwerkt en out of the box denkt. Dit is een eigenschap waar ze veel verder in kunnen groeien, maar gelukkig blijft World Servants de mensen daar ook in ondersteunen.

De T-shirts vonden ze heel gaaf. Het was heel gaaf om te zien dat de jongeren die een shirt hadden gekregen zich verbonden voelden met elkaar doordat ze hetzelfde shirt aanhadden. Toen we op de laatste dag afscheid namen zagen we ook veel mensen rondlopen met het Shirt aan (vooral volwassenen, die pasten de shirts beter). Naast de Exsin shirts hebben we ook nog veel persoonlijke kleding achter gelaten.

 

Wat heeft deze reis jou gebracht?

Hoe gek het misschien ook klinkt, heeft het mij vooral op het gebied van milieu heel erg geraakt. De armoede, daar konden de mensen zelf nog redelijk mee omgaan. Ze hadden zelf veel strategieën en hadden allemaal een vorm van onderdak. Maar het milieu was echt vervuild daar, overal lag plastic op de grond en mensen verbrandden hun afval overal en nergens. Ook vertelde iemand over de rivier en hoe deze de afgelopen dertig jaar steeds sneller droog werd na het regenseizoen. Door boom-kap verdampt er meer water uit de rivier en het grondwaterpeil is daar enorm gezakt de afgelopen jaren.

Dit heeft mij ook doen beseffen wat het effect van fatsoenlijk onderwijs is op het platteland. De mensen die onderwijs hebben gevolgd begrijpen beter wat het effect is van het kappen van bomen en hoe ze voor het land kunnen zorgen. Ik ben hierdoor zelf ook veel bewuster geworden van het milieu, niet alleen daar, maar vooral ook in Nederland. Ik eet nu zelf bijna geen vlees meer, en probeer zoveel mogelijk biologisch en plasticvrij te eten en te leven. Als we hier al een stapje vooruit te zetten, zijn de effecten overal ter wereld merkbaar.

 

 

Sorry, je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het nog eens.
Je hebt je succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief! We houden contact.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en leesvoer van Exsin.