Energie gaat nooit verloren!

Na mijn opleiding Integrale Veiligheidskunde ben ik bij Exsin gaan werken als toezichthouder milieu. Na anderhalf jaar reguliere milieucontroles te hebben uitgevoerd, heeft Exsin mij de mogelijkheid gegeven om een externe opleiding te volgen, de opleiding Energiebeheer. In mijn dagelijkse werk bezoek ik bedrijven om te controleren of zij energiebesparende maatregelen kunnen treffen die terug te verdienen zijn in vijf jaar of minder. Dit is een wettelijke verplichting voor bedrijven die meer dan 50.000 kWh aan elektriciteit of meer dan 25.000 m3 aardgasequivalent verbruiken. 

De energiebesparende maatregelen die een bedrijf kan treffen zijn divers, dit hangt natuurlijk ook af onder welke bedrijfstak het bedrijf valt. Supermarkten kunnen bijvoorbeeld energie besparen door de koel-/ en vriesinstallaties te voorzien van een condensordrukregeling en zwembaden kunnen het energieverbruik van de badwaterpomp beperken door een frequentieregelaar op de badwatercirculatiepomp toe te passen.

Energie gaat nooit verloren, alleen de nuttige toepassing van een energiestroom kan afnemen, wat dan op een energieverlies lijkt. Warmwaterleidingen van de cv-installatie lopen vaak door een groot deel van het pand, ook in ruimtes waar geen warmteafgifte nodig is. De warmwaterleidingen in deze ruimtes zijn vaak niet ge├»soleerd, de energie van het warmte water wordt dan afgegeven in de ruimtes waar geen warmteafgifte nodig is. Dit is geen energieverlies, maar een afname van de nuttige toepassing van de energiestroom. Een simpele en goedkope oplossing: het isoleren van de warmwaterleidingen in ruimtes waar geen warmteafgifte nodig is. 

Veel bedrijven stellen zich open voor het bezoek, want door het bezoek komen zij mogelijk tot nieuwe inzichten waarmee zij energie kunnen besparen. Op deze manier houden de bedrijven zich niet alleen aan de regels die de wet voorschrijft, maar zijn ze ook goed bezig voor het milieu en besparen ze er op lange termijn geld mee. Op deze manier voelt het uitvoeren van een energiecontrole niet alleen als toezicht, maar ook als een adviserend bezoek.

Kortom, bij Exsin krijg je de mogelijkheid om je kennis te vergroten, je zet je in voor de maatschappij en je gaat elke dag met veel plezier naar je werk, daar krijg je energie van!

Sorry, je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het nog eens.
Je hebt je succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief! We houden contact.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en leesvoer van Exsin.