Bouwvergunningen in Corona tijd

Door het vele thuisblijven in deze corona-periode, lijkt het alsof mensen massaal aan het klussen zijn geslagen. Dat valt te merken aan het aantal adviesvragen en vergunningaanvragen die wij binnen krijgen. Het lijkt alsof mensen opeens tijd hebben om die gedroomde bijkeuken te realiseren, of om eindelijk dat vervallen schuurtje te slopen en een nieuw tuinhuis te bouwen. Er zijn veel mogelijkheden om een woning uit te breiden of om een bijgebouw te realiseren. Onder bepaalde voorwaarden is daar geen vergunning voor nodig.

Het is belangrijk dat de burger weet dat hij/zij niet voor elk klein project een vergunningstraject hoeft te starten. Vergunningvrij bouwen kan alleen in het achtererfgebied. Het achtererfgebied is de lijn die het hoofdgebouw doorkruist op 1 meter achter de voorkant en van daaruit evenwijdig loopt met het aangrenzend openbaar gebied. Het mag daarbij niet achter het hoofdgebouw uit komen of het hoofdgebouw kruisen. Voor een middenwoning is dit makkelijker als voor een twee-onder-één-kap-woning, vrijstaande woning of hoekwoning. Dit is per situatie verschillend; toch zijn er duidelijke voorwaarden gesteld en is discussie nagenoeg uitgesloten.

Uiteraard mag een burger niet zijn/haar hele achtererfgebied vol bouwen. Het bebouwingsgebied is hierin leidend; dit is het hele achtererfgebied (dus ook de grond onder de woning), minus de grond onder de woning en de bijgebouwen of aan-/uitbouwen welke al aanwezig zijn. Dit levert de volgende oppervlakten op wat een burger mag bebouwen:

· Bij een bebouwingsgebied kleiner of gelijk aan 100 m² mag een burger de helft van dat bebouwingsgebied volbouwen;

· Bij een bebouwingsgebied groter dan 100 m² en kleiner of gelijk aan 300 m² mag een burger maximaal 50 m² bebouwen, plus 20% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 100 m²;

· Bij een bebouwingsgebied groter dan 300 m²mag een burger maximaal 90 m² bebouwen, plus 10% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 300 m², tot een maximum van 150 m².

Wanneer een burger wil weten wat hij/zij nog mag bebouwen, haalt hij/zij de oppervlakte van de bestaande bijgebouwen of aan-/uitbouwen van het bebouwingsgebied af. Het gebruik van het bijgebouw moet altijd wel gelijk of ondergeschikt zijn aan dat van het hoofdgebouw. Een keuken, serre of uitbouw van de woonkamer zijn voorbeelden van gelijk gebruik; een berging, plantenkas of garage zijn voorbeelden van ondergeschikt gebruik. Dit is allemaal afhankelijk van de afstand van het bijbehorend bouwwerk tot de woning.

Bovenstaande vat het hele vergunningvrij bouwen in het achtererfgebied goed samen. Er zijn altijd mogelijkheden om één en ander te bouwen. De gemeente of omgevingsdienst voorziet hiervoor de burger altijd graag van informatie. Tijd om de achtertuin een upgrade te geven!

Vincent Achtereekte,
Startend adviseur RO

Sorry, je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het nog eens.
Je hebt je succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief! We houden contact.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en leesvoer van Exsin.