Beginnende jurist, al eens de mooie rechtsgebieden rond het omgevingsrecht overwogen?

Beginnende jurist, al eens de mooie rechtsgebieden rond het omgevingsrecht overwogen?

Mijn naam is Suzanne (31) en ik ben jurist bij Exsin. Ik wil (beginnende) juristen uitnodigen om omgevings-, milieu-, bestuurs- of bouwrecht te overwegen. Ook dat zijn heel mooie rechtsgebieden waar je echt iets voor iemand kunt betekenen.

Een voorbeeld.

Sinds haar man overleed woonde een oude vrouw (80+) in een vervallen boerderij. Ramen misten. Het dak zat vol gaten. Ze leefde in een bouwval. En ze woonde helemaal alleen. De inschatting van de hulpinstanties (brandweer, ambulance, politie red.) was dat ze een strenge vorst misschien niet zou overleven. En die strenge vorst kwam afgelopen winter.

Vlak voor het echt koud werd, werd de vrouw opgenomen in het ziekenhuis. We legden haar toen een last op, dat haar boerderij niet meer voldeed volgens het bouwbesluit. Daarom mocht zij niet terug naar haar vervallen woning. Ze verhuisde daardoor naar een warme omgeving met mensen die voor haar konden zorgen.

Waarom kiezen de meeste juristen voor strafrecht?

Van 2009 – 2014 studeerde ik Rechten. Net als veel studiegenoten koos ik voor strafrecht, met een minor criminologie. Bij het openbaar ministerie of in de rechtbank wilde ik werken. Waarom? Omdat het veel in het nieuws is? In tv-series? Ik weet het eigenlijk niet. Of je nou verpleegkunde studeert, rechten, of milieukunde: tijdens je studie moet je snel belangrijke keuzes maken. Een richting kiezen. Als verpleegkundige droom je vaak van het ziekenhuis, als rechtenstudent van de rechtbank. Zo gaat dat.

Helaas was er na mijn studie geen plek bij het openbaar ministerie of de rechtbank. Toen kwam ik bij Slachtofferhulp Nederland, dat was heel mooi werk. Uiteindelijk studeer je rechten om iets voor iemand te betekenen. Maar een slachtoffer heeft een beperkt aantal rechten. Ik wilde meer. Uitdagendere zaken. Na een paar jaar besloot ik uit het strafrecht te stappen.

Er zijn veel pakkende rechtsgebieden waar je dan uit kunt kiezen, maar als je overstapt naar een ander rechtsgebied, begin je toch weer op nul. Waar zou ik terechtkomen?

Ineens belandde ik in de wereld van het omgevingsrecht.

Via een vriendin leerde ik Exsin kennen. Hier werken omgevingsprofessionals. En wat belangrijk was: bij Exsin staren ze niet blind naar een CV, maar naar jou als persoon. We maakten kennis en ik leerde het omgevingsrecht kennen. Dat blijkt heel boeiend te zijn. We wonen immers in Nederland. Een vol land. Met veel mensen en volop wensen. De omgeving is hier altijd een dingetje.

Bij Exsin werken drie groepen omgevingsprofessionals. De eerste club zijn de vergunningverleners. Zij toetsen bijvoorbeeld een aanvraag van een boer die meer vee wil, of een ondernemer die een nieuwe loods wil bouwen. Mag dit? Daarnaast werken bij ons toezichthouders. Zij zijn veel onderweg en controleren de boer of ondernemer. Werken zij conform vergunning? Werken ze veilig? Ten slotte werken we met juristen. Wij doen het juridische traject daarna.

Er wordt bijvoorbeeld een snelweg gebouwd. De aannemer krijgt een vergunning. Vervolgens houdt de toezichthouder in de gaten of er wordt gebouwd volgens het bouwbesluit. Klopt de bouw met de vergunning? Is de plek brandveilig? Klopt de constructie? Zodra iemand zich niet houdt aan wet-en regelgeving, dan waarschuwen we diegene. Wordt daar niks mee gedaan, dan leggen we in veel gevallen een last onder dwangsom op. Dat kan uitlopen tot bezwaar, beroep en dus procederen. Zo kom ik soms alsnog in de rechtbank.

Het omgevingsrecht is een uitdagende puzzel

Voorheen deed ik veel milieuzaken, nu doe ik vooral bouw. Beide zijn belangrijke onderdelen van het ruimtelijk domein. De milieuwetgeving en het bouwbesluit zijn om mensen, dieren en planten te beschermen, die zijn er niet voor niks. Regels worden bedacht om Nederland veilig, schoon en leefbaar te houden. Juristen hebben daarin een belangrijke rol.

Welke regels gelden er voor bepaalde situaties? Wat is het probleem? Hoe groot is het risico voor betrokkenen? Dreigt er acuut gevaar? Of geluidsoverlast? Dat soort vragen werk je uit. En dan ga je zoeken: kan ik een wet of regel vinden die de situatie uitlegt? Je hebt het kabinet, het Rijk, provincies en gemeenten, die bedenken allemaal regels. Wat staat er in het bestemmingsplan? En wat in het inpassingsplan? In die hiërarchie is het de uitdaging om de juiste artikelen te vinden. Dat is een heel boeiende puzzel.

Maar het kan ook iets kleins zijn als een verkeerd geplaatste schutting, of een uithuisplaatsing van de oude dame in een vervallen woning. Dan ligt de uitdaging niet bij de puzzel, maar bij de ‘menselijke maat’. Hoe zorg je dat een formeel antwoord niet koud en kil overkomt, maar voor begrip zorgt bij alle betrokkenen?

Het omgevings-, milieu- en bouwrecht zijn heel mooie rechtsgebieden, waarin je ook daadwerkelijk iets betekent in het leven van iemand. Uiteindelijk studeer je daarom rechten, toch?

Ben jij (beginnende) jurist en overweeg je een stap naar omgevings-, milieu- of bouwrecht? Kijk eens naar onze vacatures.

14 september 2022

7 duurzame verbeterpunten die ook jij op kantoor kan doorvoeren

Exsin is een bedrijf dat zijn medewerkers uitdaagt om het beste uit zichzelf te halen. Om regie te pakken op hun eigen carrière. Om doelen te stellen en deze halen.  Een beter milieu begint bij.
Lees meer
19 mei 2022

Van student bestuurskunde naar een vliegende start bij Exsin

Bas hilbrands (25) deed het. Hij startte anderhalf jaar geleden bij ons, met de ambitie om meer begrip te creëren tussen overheid, ondernemer en burger. Van student bestuurskunde werd Bas vergunningverlener milieu. Tijd om Bas.
Lees meer
4 mei 2022

Tijd voor een OpPepper 🌶

Over de OpPeppers van Exsin 🌶 Omdat sfeer tegenwoordig ontzettend belangrijk is op de arbeidsmarkt, vertellen we graag over onze OpPeppers! Wat is het & wat doen we? Twee keer per jaar komen we bij elkaar alle.
Lees meer