20 jaar werkzaam in het werkveld van de vergunningverlening bouw-RO

Mijn naam is Etienne Hoogma. Ik ben al bijna 20 jaar werkzaam in het werkveld van de vergunningverlening bouw-ro, waarvan al ruim 12,5 jaar bij Exsin!

Na mijn HBO bouwkunde opleiding heb ik al vele facetten binnen het bouwwereldje mogen ervaren. Van werkvoorbereiding op de bouwplaats bij een aannemer, CAD tekenaar bij architectenbureau’s, projectleider bij de grootste houten-kozijnen fabrikant van Nederland, tot aan de bouwregelgeving bij een gemeente in het mooie Friesland. Daar ben ik breed onderlegd in de bouw-, ruimtelijke ordening- en juridische regelgeving met betrekking tot de Leefomgeving. En daarna heb ik, nu dus al ruim 12,5 jaar geleden, de overstap gemaakt naar het adviesbureau Exsin Recht en Ruimte, toen nog Sinnema Overheidsadvies genaamd, als Senior adviseur Omgeving (bouw), Applicatiebeheerder Squit XO.

En ’t is niet voor niks dat ik al zo lang bij Exsin werkzaam ben. Wij zijn niet uniek in wat we doen. Maar wel in de manier waarop. Exsin onderscheidt zich van andere bureau’s. Het is een echt adviesbureau van waaruit je als adviseur bij of voor verschillende organisaties op projectbasis of een fysieke detachering werkzaam bent. Het zijn allemaal ‘verschillende keukens’ waar je even in mag werken, en daarmee vergaar je een schat aan werkervaringen! En samen met alle andere adviseurs van Exsin werk je als één groot team, met ieder zijn eigen specialiteiten binnen de vakgebieden vergunningverlening en toezicht -bouw, -ruimtelijke ordening, -milieu en juridische advisering/werkzaamheden waar je dan, indien nodig, op terug kan vallen.

Het werkveld van bouw/ro vergunningverlening is ook zeer dynamisch. Tijdens mijn loopbaan is de wet- en regelgeving al vele malen gewijzigd.
De overgang van de bouwregelgeving vanuit de gemeentelijke Bouwverordeningen naar het landelijke Bouwbesluit. Diverse wijzigingen van en in dat Bouwbesluit (1992,2003 en 2012) waarbij er steeds meer andere regelgeving in het Bouwbesluit wordt geïntegreerd.
Van Woningwet tot Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) met bijbehorend AmvB’s, van Bouwvergunning tot integrale Omgevingsvergunning, van Wet op de Ruimtelijke ordening (WRO) naar de Wet ruimtelijke ordening (Wro) met vele herzieningen, vele wijzigingen in de regels voor de wettelijke behandeltermijnen, van de regels voor vergunningvrij bouwen op een A5-je naar een iets lastiger uit te leggen boekwerk, van typemachine en lichtdruk tekening tot laptop/tablet en .pdf, en dan vergeet ik er vast nog vele te noemen.
En dat gaat binnenkort, zoals het nu lijkt per 1 januari 2022, opnieuw op vele vlakken veranderen met de komst van de Omgevingswet waarbij nog meer wetgevingen worden samengevoegd in één wetgeving, het Omgevingsbesluit, Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl), Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), Besluit activiteiten leefomgeving (Bal), Wet kwaliteitsborging (Wkb) en diverse regelingen en aanvullingswetten. Ook zal, zoals het nu lijkt per 1 januari 2021, de nieuwe rekenmethode voor de BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen), nu de EPC berekening, en de nieuwe rekenmethode voor het energielabel in werking treden.
Voor mij als adviseur dus veel werk aan de winkel om mij alles eigen te maken om daarna goed te kunnen adviseren bij projecten en/of detacherings-opdrachten.

Sorry, je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het nog eens.
Je hebt je succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief! We houden contact.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en leesvoer van Exsin.